Konsulent: Sørg for at få fuld effekt af foderplanen
Et eksempel fra praksis har vist udsving i korntildeling fra 67 til 100 procent af planlagt mængde og rapstildeling fra 77 til 104 procent procent af planlagt mængde.

Af Inger-Marie Antonsen, kvægkonsulent, Centrovice 

Manden bag rattet i foderlæsseren har en vigtig rolle, når han blander foder til højtydende malkekøer.

Dataudtræk fra fodervogne er gode data til opfølgning af kvaliteten i arbejdet. Et eksempel fra praksis har vist udsving i korntildeling fra 67 til 100 procent af planlagt mængde og rapstildeling fra 77 til 104 procent procent af planlagt mængde. Samtidig med at tildelingen af ensilage varierede fra 85 til 88 procent.

Det til trods for, at der både er lavet en blandeopskrift med ingredienser i den rigtige rækkefølge, og at der er en vægt på blanderen.

Altså en noget anderledes ration end tænkt og temmelig varierende fra dag til dag.

Vigtig roller i besætningen 

Manden, der beslutter, hvor meget der skal analyseres på fodermidlerne, har også en vigtig rolle. Jævnlige analyser på både grovfoder og indkøbt foder kan afsløre uventede ændringer, og så kan der gribes ind.

Manden, der beslutter hvordan strategien for klovpleje og klovbeskæring skal være, har en meget vigtig rolle. Kloveftersyn og -beskæring udført af veluddanet personale tre gange årligt af alle køer, heraf den ene gang ved afgoldning, vil være en god strategi.

Malkeren har en vigtig rolle med at være omhyggelig med forberedelse, aftørring og udmalkning samt at være opmærksom på yversundheden.

Køernes tid ved foderbordet er vigtig. Hvis der går for mange timer f.eks. med ventetid i forbindelse med malkning vil koen prioritere liggetid frem for foderoptagelse.

Hvis der er trængsel ved foderbordet får nogle køer ikke adgang til nok foder. Hvis krybben er tom kan man ikke vide om nogle køer kunne yde mere mælk, hvis de havde mere adgang til foder.

Det er også en god idè at kigge efter, om køerne trækker foder ind bag krybbebagkanten.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.