Konsulenten: Mælkeprisen er god - så nu skal der slappes af!

Michael Mortensen, kvægrådgiver, LandboNord, giver her bud på, hvordan du kan komme videre med din bedrift, mens afregningen hos mejeriet er god.

Af Michael Mortensen, kvægrådgiver, LandboNord

Om ca. to måneder er de fleste landmænd i gang med at få lavet deres kvægtekniske budgetter, Som det hele ser ud lige nu er det med relative gode mælkepriser, og fornuftige foderpriser, så generelt ser det ud til at 2018 bliver et fornuftigt økonomisk år!

Hvis dette er tanken, der rammer os i erhvervet, mener jeg personligt ikke at vi er seriøse nok. Faktorer som mælkepriser og foderpriser kan vi ikke ændre på, og derfor skal vi være langt mere visionære og have en plan for, hvor vi vil føre vores forretning hen, uanset om priserne er med eller mod os. Så hvis du ikke har opdaget det allerede, så er overskriften på dette indlæg leveret med fed ironi.

Erfagruppe eller gårdråd?

For at gøre denne snak håndgribelig skal vi finde ud af hvilke problemstillinger, vi skal arbejde med. Der er jo flere områder end bare køerne på de bedrifter, der er i dag. Det kunne jo være, man skulle til at arbejde med sig selv som person, i form af erfagruppe og bliver udfordret på det personlige plan. Erfagruppen skal selvfølge laves sådan, at det er personprofiler osv. man arbejder med. Eller man kan få sig et gårdråd, så der er flere øjne og tanker på de forskellige beslutninger, der skal tages.

Holde på ansatte?

Måske skal 2018 være året, hvor man vil gøre sin arbejdsplads ekstra attraktiv, måske fordi man har lidt udfordringer på at holde på sine folk, eller fordi vi ser ind i en tid, hvor det absolut ikke bliver nemmere at få folk ansat på kvægejendomme.

Bedriftsplan for køerne?

Vores køer skal vi selvfølgelig også have en plan for. Her tænker jeg, at man skal sætte sig ned og finde ud af, hvor man vil have sin besætning om tre år, målt på ydelse, sundhed, dødelighed og så videre.

Når man har sat sig de bedriftsmål, skal man liste alle forhindringer op, eksempelvis:

  • For lav holdbarhed: Okay, hvad er det så, der rammer os på dette parameter? Er det madrasserne, der er slidte? Eller er sengene for smalle, for korte osv.
  • Skyldes den lave holdbarhed, at vi har for høj udskiftningsprocent? Igen skal vi ind og se på, hvorfor det er, at vi sætter vores køer ud? Er det på grund af ben, celler eller reproduktionsproblemer ? Så skal man reagere på de problemer, der er på bedriften.

Skriv alt i planen ned

Mit forslag er at lave sådan en liste ved de fem punkter, der er den største udfordring hos jer. Hvert punkt skal pensles ud, så der til sidst er en plan for, hvor man skal starte, og hvilken rækkefølge man skal starte i.

Herudover giver planen også en oversigt over investeringer, ændringer i daglige rutiner, eller om der er ansatte, som skal sendes på kursus, for at de kan lære noget om det givne problem.

Fremlæg planen

Når denne plan er lavet, skal den fremlægges for de ansatte på bedriften, eftersom de er en meget stor del af hverdagen, og de skal inddrages, for at det kan lykkes. Ellers ender det ofte med, at det er for uoverskueligt, og man går til sidst død i projektet.

Lav opfølgning

Man kan med fordel lave en tidshorisont over, hvornår de forskellige tiltag skal igangsættes. Det kan være i form af en almindelig handlingsplan eller andet, som kan hjælpe en med at blive holdt op på de mål, man har sat for sin egen bedrift.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.