Konsulenter: Høst helsæd nu - også dårlige kornmarker

Grovfodermangel kan afværges ved høst af helsæd. Planteavlerne bør gå vårafgrøder kritisk igennem og overveje salg til kollegaer med kvæg.

Står du som mælkeproducent med halvtomme ensilagesiloer, bør du kraftigt overveje at ensilere helsæd for at gardere dig mod fodermangel.

Det mener Ejvin Kortegaard, afdelingsleder for kvæg hos Sagro. Hans appel rækker dog også til planteavlerne:

»Nogle vårbygmarker står så sølle, at man skal overveje om det kan gå at høste dem til modenhed. Alternativet er salg af afgrøden på rod til en mælkeproducent, som har brug for helsæd«, mener han.

Planteavlsrådgiver Thomas Harbo, ligeledes Sagro, bakker ham op.

»Nogle planteavlere kan se frem til at høste 15-20 hkg pr. hektar. De marker er måske bedre egnet til kvægfoder«, mener han.

Hvad afgrøderne skal koste, tør han ikke sige.

»Situationen i år er historisk, så min opfordring er at lande en pris, som begge parter kan leve med«, lyder rådet.

Skal høstes nu

Tørken har fremrykket afgrødernes modning, og derfor skal helsæd høstes nu, hvor kernerne er dejagtige, når de klemmes mellem to negle.

For de hårdest ramte kvægbrugere, må man gå på kompromis med ønsket om ensilage med høj fordøjelighed, mener Ejvin Kortegaard.

»Det handler om at skaffe foder, som fylder. Både til malkekøer og kvier. Majsmarkerne er pressede og mange steder har græsudbytterne i første og andet slæt været langt fra det vi ser i normalår. Det handler om at skaffe foder nu, mens man kan«, mener han.

Høsten af helsæd skal selvfølgelig bero på en kritisk vurdering af foderbeholdningen. Nogle har nok, men mange har udsigt til grovfoder-mangel.

»Situationen er ikke katastrofal, men kritisk. Selv hvis det regner hele efteråret kan græsset ikke indhente det tabte. Man skal turde tænke på det værst tænkelige scenarie«, mener Ejvin Kortegaard.

Ti år uden helsæd

Det har den bornholmske mælkeproducent Anders Pedersen, Nexø, gjort. Med en udsigt til 33-50 procent af normaludbyttet for vårbyg på Bornholm, ensilerer han helsæd i år.

»Det er er ti år siden, vi gjorde det sidst. Men jeg tør ikke lade være i år. Det er udelukkende et spørgsmål om sikring af tilstrækkeligt grovfoder«, siger mælkeproducenten med 135 holsteinkøer.

 

Faktaboks

Høst af helsæd

  • Kornhelsæd høstes direkte på roden med en finsnitter påmonteret et helsædsbord
  • Ved skårlægning kan kernerne blive for tørre/hårde i løbet af en til to timer

Kilde: Seges

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.