Kritik af forbud mod rituel slagtning

Politikere holder fast i forbud, trods kritik.

En rapport fra Europarådet kritiserer nu Danmark for det forbud mod rituel slagtning, der blev indført i februar sidste år. Loven, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) stod bag, forbød med udgangspunkt i dyreværns-loven rituelle slagtninger af dyr uden forudgående bedøvelse.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

”Vi har hele tiden ment, at forbuddet er i strid med religiøse rettigheder. Fødevareministeren forsøger at komme uden om kritik af krænkelsen af det religiøse hensyn ved at lade import af rituelt slagtet kød være tilladt. Dermed overlader ministeren det til andre lande at sikre hensynet til de religiøse rettigheder,” siger Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Også Islamisk Trossamfund deler Europa-rådets kritik, som man mener, at danske politikere bør tage alvorligt.

I rapporten henviser Europarådet til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en dom fra 2000 beskriver traditionel slagtning som en religiøs rettighed.

Politikere holder fast

Men på Christiansborg preller kritikken af på det store flertal af politikere, skriver Kristeligt Dagblad.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at kritikken ikke får ham til at trække forbuddet tilbage. Han henviser til, at reglerne er lavet af hensyn til dyrevelfærd, og at Institut for Menneskerettigheder vurderer, at de danske regler er i overensstemmelse med menneskerettighederne, men ønsker derudover ikke at udtale sig om sagen.

Dansk Folkepartis fødevarerordfører René Christensen afviser i lighed med ministeren, at der er nogen grund til at lave den nuværende lovgivning om. Snarere burde man udfordre rådets kritik af, at et forbud mod rituel slagtning har noget med religionsfrihed at gøre, mener han.

”Der skal på ingen måde gøres noget ved det nuværende forbud, som vi har valgt af lave ud fra et dyrevelfærdssynspunkt. Det kan man ikke sætte til side, fordi der er en lille gruppe, der mener at have religiøse rettigheder,” siger han.

Også Venstre, SF og Radikale er tilhænger af den nuværende lovgivning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.