Krydsninger af malkekvæg har fået genomiske avlsværdital

Med genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger har du som landmand mulighed for at målrette avlsarbejdet, også når du krydser malkekvægsracerne.

Af specialkonsulent Line Hjortø, Seges Innovation

Siden december 2021 har Nordisk Avlsværdivurdering (NAV) beregnet genomiske avlsværdital for malke-kvægskrydsninger. Det er i første omgang krydsninger, hvor faren og morfaren er holstein, RDM eller jersey, der får beregnet genomiske avlsværdital. For krydsningsdyrene beregnes der genomiske avlsværdital for næsten de samme egenskaber som for de rene racer. Det vil blandt andet sige malketid og alle delindekser for kropskapacitet, lemmer og malkeorganer.

Større udbytte af insemineringsplaner

Med de nye genomiske avlsværdital får mælkeproducenter med malkekvægskrydsninger større udbytte af at benytte insemineringsplansprogrammet end hidtil, hvor der kun har været traditionelle avlsværdital for nogle få egenskaber (ydelse, yversundhed og frugtbarhed).

De genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger sammenvejes til et NTM, ligesom det er tilfældet for de renracede dyr. Landmanden får også et NTM på de krydsningsdyr, der ikke er genomisk testede, men med en genomisk test får han et mere præcist NTM for kvier og unge køer. Det er ud fra NTM, at landmanden kan udpege de køer, kvier og insemineringstyre, der giver den største totaløkonomiske fremgang.

Der arbejdes netop nu på modeller til at beregne genomiske avlsværdital for krydsninger med Montbeliarde. Avlsværditallene publiceres i vinterhalvåret 2022/23. Desuden arbejdes der på at indregne information om dyrenes egne præstationer i de genomiske avlsværdital, hvilket vil øge sikkerheden på de genomiske avls-værdital yderligere.

Faktaboks

  • Der arbejdes netop nu på modeller til at beregne genomiske avlsværdital for krydsninger med Montbeliarde
  • Avlsværditallene publiceres i vinterhalvåret 2022/23

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.