Krydsningskalve har færre leverbylder

Krydsninger med kødkvæg ser ud til at have færre leverbylder, viser en kortlægning af mere end 170.000 kalve.

Er krydsningskalve, hvor far er kødkvæg, og mor er malkerace, mere robuste og dermed mindre udsatte for at udvikle leverbylder?

Det spørgsmål har Slagtekalverådgivning Aps søgt svar på, og nu er de nået frem til en konklusion.

Rådgiverne har kigget nærmere på slagtefund fra 172.117 kalve fra 60 producenter og fundet, at der i gennemsnit blev registreret leverbylder hos 16,5 procent af kalvene.

Zoomer man ind på krydsningskalvene, som udgjorde 56.566 styk, blev der fundet leverbylder hos 13,7 procent. For holsteinkalvene blev der tilsvarende fundet leverbylder hos 18,1 procent. Så der er altså forskel i krydsningernes favør.

Fodring påvirker

Slagtekalverådgiverne stak spaden lidt dybere og undersøgte, om fodringen af kalvene spiller en rolle. Og her viser det sig, at kalve fodret med fuldfoder i mindre grad udvikler leverbylder end kalve fodret med korn og/eller kalvefoder.

Bemærkelsesværdigt er det, at især holsteinkalve har stor gavn af fuldfodring for at undgå leverbylder. Her blev der blandt fuldfodrede holsteinkalve registreret leverbylder hos 11,6 procent mod 18,1 procent i gennemsnit af alle holsteinkalve.

Undersøgelsen viste også, at krydsningskvier oftere for leverbylder end krydsningstyre.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.