Kuhn er klar til at placere gylle til majs
Anden generation af Kuhn Striger har fået godt fat i det tyske marked for præcisionsplacering af gylle til majs med lidt eller ingen forudgående jordbearbejdning.

Som produktchef hos Maskinhandler Indkøbsringen oplevede Per M. Rasmussen og deltager i demonstrationen af ny teknik til placering af gylle til majs, at flere landmænd og maskinstationsfolk spurgte til Kuhns Striger-nedfælder, fordi de havde om teknikken fra især Tyskland, hvor den vinder frem.

»Min egen konklusion på demodagen var også, at meget peger i retning af, at Kuhn har fat i noget af det rigtige, når vi snakker placering af gylle til majs«, siger han.

Tysk landbrug er noget foran Danmark, når det gælder strip-till-dyrkning af rækkeafgrøder blandt andet på grund af særlige jordbunds- og klimaforhold. Derfor er udbuddet større og erfaringerne flere på det tyske marked.

Striger er senest lanceret af den franske maskinproducent i en ny generation som Striger 100, og på demonstrationen tidligere på ugen arrangeret af Seges og Danske Maskinstationer og Entreprenører var der ikke noget redskab, der minder om den.

Variabel arbejdsdybde

Striger er en kraftig og stærk nedfælder, som er beregnet til strip-till, altså dyrkningsssystemer, hvor den eneste jordbearbejdning sker i den stribe, som der også skal sås i. Men Striger er opbygget sådan, at styrken ikke opnås på bekostning af fleksibilitet og præcision.

De enkelte sektioner er parallelogramophængte med store bære- og dybdestyringshjul forrest og ditto bære- eller pakkehjul bagerst, ofte af pindepakkertypen til at pakke om smuldre jorden i selve sårillen.

Se billederne: Demodag viste stor forskel på nedfældere til gylleplaceringKvæg 1. maj · 15:35

En disc på 430 mm i diameter åbner rækken, hvorefter rensehjul rydder rækken for gamle planterester og renser såbedet. Derefter placeres med en hydraulisk affjedret tand, som løsner i ønsket dybde og udløb til gylle bag på tanden.

Her skiller Striger sig ud fra de fleste andre systemer på markedet ved at kunne arbejde fra syv til 30 cm dybde med den blot 50 mm brede tand med hårdmetalspids og variabel placering af udløbet for gyllen, så den ønskede dybde kan opnås meget præcist.

Stor fleksibilitet

Særlige lukkeskiver bag på hver tand sørger for, at den ’gode’ og rene jord forbliver i strip-till-zonen. Som nævnt sluttes placeringen af med en pakning.

»Mange af de arbejdende dele i hvert element er fjedrende ophængt og har et utal af indstillingsmuligheder for størst mulig fleksibilitet og individuel tilpasning til de konkrete forhold, som maskinen skal arbejde under«, påpeger produktchefen.

Der kan desuden også sættes hydraulisk tryk på såvel hele sektionen via en cylinder i parallelogramophænget samt på pakkeren bagerst.

Striger kan i øvrigt også udrustes til placering af handelsgødning og kommer indtil videre i seks meters arbejdsbredde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.