Arla undersøger mulighederne for at bruge kulstofbinding som et virkemiddel, når vi taler om at reducere klimabelastningen fra mælkeproduktion.
På en nyligt afholdt konference om kulstofbinding i kvægbruget fortalte Anna Flysjö som bæredygtighedschef i Arla om mejeriets samarbejde med andre store europæiske mejerier og fødevarevirksomhederne Nestlé og McDonald’s om at arbejde med kulstoflagring på bedriftsniveau.
Efter at have fået internationale forskeres input på et møde i Holland i september 2018 ses nu muligheder for at udvikle guidelines og målemetoder til, at de enkelte bedrifter kan arbejde med kulstofbinding. Den foreløbige tidshorisont er sommeren 2019.
Gavner mere end klimaet
»Det skal være en løsning, der er videnskabeligt funderet og som kan vise effekten af konkrete tiltag over tid på den enkelte bedrift«, fremhævede Anna Flysjö og understregede, at området er ekstremt komplekst.
Kulstofbinding er kommet i spil som en måde at binde CO2 på, som ligger lige til højrebenet for mælkeproducenter, fordi græsmarker er en af de mest effektive ’kulstofbindere’.
Kulstofbinding handler i øvrigt ikke kun om klimaet, men også om at øge sin jordfrugtbarhed og dermed dyrkningssikkerheden.
Læs mere om kulstofbinding i fagmagasinet KVÆG, der udkommer mandag 8. januar.
Kommentarer