Kun de bedste kalve bør blive til køer

EuroTier bød på masser af ny teknik til at følge og optimere den enkelte kalvs tilvækst og sundhed i mælkefodringsperioden.

Vejning ved fødslen, igen ved 28 dage eller når kalvene flyttes i fællesbokse, og en sidste gang ved mælkefodringens ophør.

Disse tre tal kan med nye vægte fra den tyske kalvespecialist Holm & Laue og tilhørende avanceret software fortælle, hvilke kalve i flokken der har opnået størst tilvækst. En tilvækst, der alt andet lige også vil betyde mere mælk i første laktation, når kalven bliver til ko.

Så har man flere kalve og kvier, end man skal bruge, er der her et værktøj til at udvælge de bedste dyr til at skifte ud med i besætningen, påpeger Hans Christian Christiansen, udviklingschef hos Calvex, der forhandler Holm & Laues produkter.

"Det gælder om hele tiden at have stalden fyldt op med de bedste køer. Selv om man vælger den bedste genetik, vil der stadig være en forskel i tilvæksten", forklarer han.

Ny mælkeautomat

Nyt fra Holm & Laue er også den helt nye mælkeautomat CalfExpert. Den kommer bl.a. med nyt display, ny software og større kapacitet.

Den giver mulighed for at anvende såvel sødmælk som to forskellige slags mælkepulver til den samme gruppe af kalve. Fordringsskift kan ske glidende, og der kan derfor nemt anvendes f.eks. skummeltmælksbaseret malkepulver til de yngste kalve og og vallebasret til de ældre kalve.

Den avancerede software giver mulighed for at programmere fodringen og overvåge kalvenes sundhed og adfærd med høj detaljeringsgrad og dermed mulighed for tidlig indgriben ved første tegn på sygdom. Det understøttes af individuelt opsatte og prioriterede alarmlister samt managementprogrammet CalfGuide med trådløs dataudveksling og adgang fra pc, tablet og smartphone.

Ny er også den såkaldte info-hat ude på hver enkelt drikkestation. Den fortæller bl.a. nummer og status på den besøgende kalv.

Mælketaxi i str. XXL

H&L viste også en prototype på en MælkeTaxi XXL frem i to modeller med plads til henholdsvis 500 og 800 liter.

"Det er et tankmodul, som placeres på et eksisterende køretøj på bedriften, så man får en decideret udfodringsvogn. Den under fortsat udvikling, og helt sikkert interessant for de større bedrifter og for dem med kalve placeret flere forskellige steder på bedriften. Vi har faktisk en del forespørgsler på sådan en løsning", siger Hans Christian Christiansen.

Faktaboks

Flere nyheder

  • DoubleJug til sødmælksfodring fra to tanke, så der undgås foderstop i mælkeautomaten.
  • MiniFlash-pasteuriseringsanlægget, der som navnet antyder pasteuriserer ved 73 grader i blot 15 sekunder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.