Kunstigt kød kræver antibiotika

Kunstigt kød står ikke lige til at overtage kødmarkedet. Eksempelvis skal der antibiotika til for at producere det, hvis ikke det kan ske sterilt

Danske køer bliver ikke lige overflødiggjort af kunstigt kød i morgen. Det vurderer Christian Vestergaard, seniorprojektleder ved Teknologisk Institut, der har skrevet en rapport om kunstigt kød eller såkaldt kultiveret kød baseret på laboratoriedyrkning af stamceller fra donordyr.

"Teknikken bag kultiveret kød er meget umoden, og det vil være overraskende, hvis man inden for de næste mange år ser masseproduktion af kultiveret kød som et reelt alternativ til konventionel kødproduktion", siger han.

Teknologisk Institut har gennemgået den tilgængelige litteratur, som viser, at til trods for, at muskelcelleproduktion er teknisk mulig i lille skala i laboratoriet, er mange væsentlige spørgsmål stadig uafklarede.

Eksempelvis undersøges det stadig, hvordan der kan fremskaffes cellelinjer, der er tilstrækkelig stabile og effektive. Desuden kræves enten produktion under sterile forhold eller brug af antibiotika, ligesom det er uklart, hvad næringsmedierne skal bestå af for, at de er omkostningseffektive, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Det er endnu ikke lykkedes at producere muskelstrukturer, der er tykkere end ca. 1 mm, hvorfor man ikke kan producere bøffer og stege. I langt de fleste beskrivelser af teknikken bag kultiveret kød fokuseres der på muskelfibrene, og der foreligger stort set ingen beskrivelser af, hvordan fedt og bindevæv, der er en meget væsentlig del af smag og konsistens i kød, ville kunne dyrkes og/eller tilsættes.

Miljøforholdene omkring mulige fremtidige fabriksanlæg til fremstilling af kultiveret kød er kun sparsomt beskrevet, og der mangler grundige analyser af, om næringsmedier evt. vil kunne genbruges. Det fremføres ofte, at teknikken er vand-, areal- og energibesparende, men dette er der ikke enighed om i den videnskabelige litteratur.

Fremstilling af kultiveret kød er kun tilladt i Singapore og ingen andre steder. Forbrugeraccept kan kun vurderes teoretisk, da der endnu ikke er produkter på markedet, men resultaterne viser, at forbrugerne er delte omkring købsintention.

Hvis man forudsætter, at de ovennævnte problemstillinger kan imødegås, kunne der i dansk perspektiv ligge en mulighed i at udnytte de næringsrige sidestrømme fra den store animalske produktion til mediefremstilling.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.