Kvæg: Billig dollar presser landbruget
De næste bevægelser i dollaren bliver spændende, siger Jens Schjerning, cheføkonom, Agrocura.

Af Jens Schjerning, cheføkonom, Agrocura

Vi ved det alle: At dollaren har stor betydning for landbrugets indtjening. Seneste prisfald fra Danish Crown henledes også på dollarfaldet.

I øjeblikket står dollaren mere eller mindre stille. I den sidste uges tid har vi fået referat fra de seneste rentemøder for henholdsvis USA (Fed) og Europa (ECB).

Centralbanken i USA ser fortsat en positiv vækst og pæn udvikling på beskæftigelsen. Fed har tidligere klart set, at inflationsfaldet kun er af midlertidigt karakter. Dette er dog ændret en smule i referatet, hvor flere medlemmer ser, at det vil tage længere tid for inflationen at nå de to procent.

Derfor falder sandsynligheden for en yderligere rentehævning i år. Det er selvfølgelig med til lægge et nedadrettet pres på dollaren og en styrkelse af euroen. Hertil kommer også udfordringerne med Trump, som endnu ikke har fået gennemført de lovede skattelettelser, investeringer i infrastruktur med videre.

Det er med til at svække dollaren.

Den væsentligt forbedre økonomi og politiske situation i Europa har gjort, at markedet forventer, at ECB om to uger, d. 7. september, kommer med en klar plan for, hvorledes de lukker ned for deres opkøbsprogram. Der ligger en forventning om, at pengepolitikker drosles ned fra nytår frem mod sommer 2018 – måske med 10 mia. euro mindre hver måned.

Men af seneste referat fra ECB's sidste rentemøde fremgår det, at flere medlemmer af ECB ser en bekymring omkring den stærkere euro i forhold til konkurrenceevnen i Europa.

Nu er spørgsmålet om, ECB endnu en gang venter med at lukke ned for seddelpressen, evt. lader den løbe endnu flere måneder eller om de kommer med en meget langsommere neddrosling. Vi får svaret d. 7. september.

Afhængigt af udfaldet på det kommende rentemøde vil USD tage et yderligere dyk, måske mod seks kr. eller endelig få startet en større korrektion op. Landbruget håber på det sidste.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.