Kvægboss med opfordring: Tag ansvar for smittebeskyttelsen
Lær af svineproducenterne, og tag ansvar for at holde salmonellaen væk fra bedriften, opfordrer L&F Kvæg

"Vi skal tage helt anderledes fat nu, og jeg gider faktisk ikke høre alle mulige undskyldninger for ikke at gøre det, for det er den enkelte landmand selv, der sætter dagsordenen hjemme på sin ejendom«.

Det er budskabet om at få sat skub i Salmonella Dublin-bekæmpelsen fra L&F Kvæg-formand Christian Lund på vinterens dialogmøder.

Aktuelt er knap 200 besætninger i niveau 2 eller 3, heraf 42 nu- eller gensmittede, hvilket omtrent er niveauet i de senere år efter et stort fald frem til 2010 og et noget mindre fald frem til 2015.

Det er der flere forklaringer på, herunder også den virkelig trælse forklaring, at nogle landmænd faktisk ikke ser salmonella som det helt store problem i deres besætning.

»Men det er en bunden opgave at få udryddet salmonella. Politikerne forventer det, og vores afsætning ser også muligheder i det. Kravene vil blive skærpet yderligere fremover, og en smittet besætning er altså også 30 procent mindre værd, hører vi fra kreditgiverne«, forklarer Christian Lund.

Sæt selv dagsordenen

Han opfordrer derfor den enkelte mælkeproducent til tage ved lære af svineproducenterne og få styr på smittebeskyttelsen.

Det skal bl.a. være slut med håndværkere, servicemontører, sælgere og andet godtfolk, der bare kommer vadende ind i stalden direkte fra andre besætninger uden at have skiftet tøj eller fodtøj.

Dog ser aktiviteter som Åbent Landbrug og div. besøgsordninger ikke ud til at øge smitterisikoen.

Faktaboks

Gratis assistance

Seges’ eksperter kigger gerne Salmonella Dublin-handlingsplanerne efter uden beregning - og har endnu ikke set en plan, der ikke kunne gøres mere effektiv på et eller flere punkter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.