Kvægbrugets antibiotikaforbrug stiger
Efter fald i kvægbrugets antibiotikaforbrug de seneste år er der sket en stigning i 2014. Stigningen kan ikke alene forklares ved sommerens stop for brug af cefalosporiner.

De seneste par år er antibiotikaforbruget hos kvæg faldet, men nu viser en opgørelse over forbruget i de tre første kvartaler af 2014 imidlertid en stigning på knap 10 pct.

En mindre stigning var forventelig som konsekvens af L&F, Kvægs initiativ denne sommer til et frivilligt stop for brug af de kritiske antibiotika – de såkaldte 3. og 4. generations cefalosporiner.

Det skyldes, at når man udskifter bredspektrede, såsom cefalosporiner, med smalspektrede penicilliner, vil mængden stige, da der skal bruges 5-10 gange så meget stof af de smalspektrede.

Men stigningen de første ni måneder af 2014 kan ikke alene tilskrives omlægning af forbruget fra kritiske antibiotika.

Stigning i både smal- og bredspektrede

Mængdemæssigt er den største stigning sket i forbruget af de smalspektrede antibiotika. Men forbruget af nogle af de mere bredspektrede typer er også vokset.

Det drejer det sig bl.a. om produkter som Aquacyclin, Engemycin, Terramycin, Alamycin, Doxycyclin og særligt forbruget af tetracycliner. 

Brug af tetracycliner kan øge risikoen for udvikling af resistente bakterier, hvilket svinebranchen har besluttet at halvere forbruget af inden udgangen af 2015.

Men også forbruget af de såkaldte amfenikoler, som anvendes bl.a. til behandling af luftvejslidelser hos kalve, er i vækst. Det er bl.a. Nuflor, Resflor, Florgane, Florkem, Norfenicol og Selectan.

Baggrund for stigning undersøges

Ifølge Peder Philipp, formand i Landbrug & Fødevarer,  skal det undersøges nærmere, hvad der ligger til grund for stigningen.

"L&F, Kvæg har en strategi om at reducere forbruget af antibiotika – især de bredspektrede. Vel at mærke uden, at det går ud over sundheden og velfærden, for vi har også et mål om at nedbringe både ko- og kalvedødeligheden. Vi skal altså behandle for det, der er behov for, men ikke mere end det. Den stigning, vi har set de første tre kvartaler af 2014, kan vi ikke umiddelbart forklare. Derfor vil vi nu dykke ned i problemstillingen og de data, vi har til rådighed for at finde svaret," siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.