Kvægchef til banker: Tænk jer om, før I tømmer stalde

Der er flere eksempler på at kvægejendomme tømmes for dyr og løsøre. Det rammer de unge, landbruget og det øvrige samfund, siger Carsten Friis, fagchef for Kvæg i LandboSyd. Han ser ellers de gamle stalde som gode opstartssteder for unge landmænd.

"Tænk jer nu om en ekstra gang, før i gør det. For vores værdier falder, og det har ingen interesse i. Hverken banker eller landbruget."

Sådan lyder opsangen fra Carsten Friis, fagchef for Kvæg i LandboSyd, efter han har set en stigning i antallet af kvægstalde, der i forbindelse med konkurs tømmes.

"Sådan en tom stald er jo stort set ingenting værd, når den skal sælges i dag. Den er jo noget værd i kraft af, at der er en produktion."

"Grunden til at de gør det er, at de nok ser det som en risici. Der er jo risici forbundet med at drive det videre. Men når de tømmer stalden, så bliver de risici i hvert fald realiseret," siger Carsten Friis.

"For sagen er jo, at mange gode mellemstore produktionsejendomme ikke kommer i gang igen, hvis de er blevet tømt for dyr og løsøre. Selv nyere staldanlæg har ikke godt af at stå tomme i flere måneder, og det kræver en stor indsats også på det økonomiske plan for en ny ejer at starte en produktionsbesætning op helt fra bunden. Ikke mindst indkøringsperioden er bekostelig," skriver han i et indlæg.

"Samtidig er en tom stald værdiløs, mens en fuld stald har en væsentlig anden produktionsværdi."

Øget udbud af tomme stalde gør desuden, at prisen falder, påpeger han.

"At tømme ejendomme skaber en negativ spiral, hvor vi ser faldende værdier på ellers gode produktionsapparater, og resultatet er ofte, at ejendomme bliver nedlagt som selvstændige produktionsenheder."

Et eksempel kan være en god kvægejendom med 150-200 malkekøer. Staldene tømmes, og derefter sælges ejendommen til en pris under en ellers fornuftig pris på en ejendom i fuld gænge. Der er således ingen gevinst ved at tømme staldene, mener han.

"Det er svært at ændre på de arbejdsgange, der gælder i sådanne konkurs-sager. Der er mange involverede. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at et ungt menneske dermed mister en fin mulighed for at komme stille og roligt i gang som selvstændig landmand, hvor de kan koncentrere sig om produktionen i stalden."

"Med en mellemstor kvæg- eller svineejendom får de mulighed for at afprøve deres faglige kunnen og kan koncentrere sig om det, de er dygtige til, nemlig at skabe organisk vækst i overskuelig produktion og lade det komme til udtryk i flotte resultater på bundlinjen," siger fagchefen.

"Alternativet er store ejendomme, som kan virke mere uoverskuelige, og hvor de unge samtidig får rollen som leder for flere ansatte."

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.