Kvægelever får topplacering ved EM i bedømmelse af kvæg

Fire unge kvægelever fra Bygholm Landbrugsskole er blandt Europas bedste. Det står klart efter en flot placering ved EM i kvægbedømmelse i Paris

Danske kvægelever er ganske skarpe ud i bedømmelsen af kvæg. Det står fast efter at fire unge danskere, Sophie Dalsgaard, Simon Hollensen, Jens Givskov og Kristoffer Simonsen, sikrede Danmark en placering som Europas nummer fem i kvægbedømmelse ved landbrugsmessen Paris Agricultural Show (SIA).

Kristoffer Simonsen sikrede Danmark en plads i top 5, men måtte se sig slået af Østrig, som løb med 1. pladsen og blev udnævnt som vinder af landbrugskommissær Phil Hogan fra Irland, fortæller Bygholm Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

Turen bliver hvert år organiseret via foreningen EUROPEA-Danmark og i år var kvæglærer Jens Thaysen fra Bygholm Landbrugsskole holdleder.

Malke- og kødkvæg

Konkurrencen omfatter praktisk bedømmelse af fem forskellige kvægracer. De fire danske finalister, skulle vælge en malkekvægsrace og en kødkvægsrace, og her faldt valget på Holstein og Limousine.

Især kødkvægsracen var en udfordring for danskerne, som har størst kendskab til malkekvægracerne.

»Konkurrencen skal være lige for alle, og derfor bliver der i bedømmelsen lagt vægt på begge racer. Vores finalister er skarpest på malkekvæg, mens finalisterne fra de andre europæiske lande har størst præference for kødkvæg,« fortæller Jens Thaysen.

Uden forberedelse

De danske finalister blev for alvor udfordret på deres viden og ekspertise, for konkurrencens præcise regler blev først offentliggjort dagen før bedømmelsen.
»Det gjorde det svært at forberede sig på bedømmelsen hjemmefra,« siger Jens Thaysen.

Bedømmelsen mindede om det danske kåringssystem, hvor dommerne skal vurdere ud fra krop, lemmer og henholdsvis malkeorganer og muskelfylde. Men med en helt afgørende forskel:

»De enkelte egenskaber bedømmes på en skala fra 1-9, og ved enkelte egenskaber var den skala omvendt i Frankrig i forhold til den danske,« siger Jens Thaysen.

Fransk fordel

Til selve bedømmelsen måtte eleverne ikke medbringe supplerende materiale. Det kunne de danske finalister ellers godt have brugt.

»Mange af informationerne foregik på fransk og var kun i ringe grad oversat til engelsk. Det syntes de danske finalister gav de fransktalende en fordel,« siger Jens Thaysen:

" Derfor kan det danske team være endnu mere stolt af deres placering."

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.