Lær af de bedste - du kan opnå topresultater uanset race og malkesystem

Ugen på Spidsen: Den årlige udgivelse Business Check Kvæg er en god anledning til at gå bedriften efter for styrer og svagheder og prioritere indsatsområderne, lyder opfordringen fra denne uges klummeskribent på Kvæg Plus.

Det slår aldrig fejl, at udgivelsen af det årlige Business Check Kvæg giver anledning til diskussioner mælkeproducenter imellem om racevalg, driftsform og malkesystem.

Jeg læser Business Check Kvæg med stor interesse, men ikke som sandheden.

For sandheden er, at der kan tjenes penge med alle malkesystemer og uanset race og driftsform. Mange penge.

De bedste 10 procent uanset race, driftsform og malkesystem præsterer alle en afkastningsgrad over 10 procent og i enkelte tilfælde tæt på 20 procent.

Desuden handler valg af race, driftsform og malkesystem ikke kun om tal. Der er også nogle mere bløde parametre, der skal inddrages. Det handler ikke kun om noget at leve af, men også noget at leve for.

Kæmpe spænd - hvor ligger du?

Business Check Kvæg er først og fremmest interessant som et redskab for den enkelte mælkeproducent til at vurderes sine styrker og svagheder og prioritere sine indsatsområder for at styrke sin konkurrencekraft.

Kigges isoleret set på fremstillingsprisen pr. kg konventionel EKM fra stor race, korrigeret for egen grovfoderpris, går spændet fra 1,97 kroner til 2,88 kroner for de store racer og fra 2,38 til 3,27 kroner for jersey. Hos økologerne er det samme spænd på de store racer fra 2,81 kroner til 4,16 kroner.

Tør man bladre om til afsnittet om grovfoderproduktionen, ses endnu større spænd.

Lær af de bedste

For langt de fleste bedrifter gælder, at de godt kan være med i toppen på et eller flere områder, men sjældent på alle områder.

Derfor handler det om, område for område, at måle sine egne tal op mod sammenlignelige bedrifter og finde de områder, hvor det er realistisk at gøre en indsats for at forbedre resultatet.

Som Anders Harck, formand for L&F’s sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse, siger på hvert eneste møde, han deltager i - og med god ret: »Lær af de bedste. Hvis det virker hos dem, virker det også hos dig!«

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.