Landboformand: Mælkeprisfald større end forventet

Mælkeproducenter bør holde på pengene, anbefaler Christian Lund – formand for Sønderjysk Landboforening og Syddansk Kvæg.

Når de globale mælkemarkeder svinger op og ned, så er det klart, at Arlas afregning til andelshaverne også falder. Men faldet er større end ventet.

Det siger Christian Lund – formand for Sønderjysk Landboforening og Syddansk Kvæg - i en skriftlig kommentar til prisfaldet på 18 øre pr. 5. januar, som mejeriet annonerede lige op til jul.

"Det er nok et lidt større prisfald, end der var forventet ud fra prognoserne. Og det kommer naturligvis til at kunne mærkes på kassekreditten i løbet af første kvartal i det nye år," skriver Christian Lund.

Det var helt rigtigt af Arla at melde faldet i mælkeprisen ud inden jul. Dermed har mælkeproducenterne nemmere kunnet tage forholdsregler.

"Vi må som mælkeproducenter bare erkende, at 2015 bliver et år, hvor vi skal holde alt det på pengene, vi overhovedet kan. Vi må gøre en ekstra indsats for at optimere i det daglige, for at få det mest mulige dækningsbidrag ud af produktionen og bruge pengene med fornuft."

"Så hjemme hos mig går overvejelserne på, hvordan jeg kan udskyde investeringer til bedre tider, - kan jeg vedligeholde i stedet for at købe nyt. Så maskinhandlerene skal nok ikke forvente, jeg har checkhæftet med, når jeg kigger ind til maskinhandlerne, som traditionelt holder åbent hus her omkring nytår."

lyspunkter

Landboformanden ser dog en god, langsigtet prognose.

"Økonomerne i OECD og FAO har vurderet, at den langsigtede mælkepris ligger på omkring 2,80 kr./kg, men at der kan forventes turbulente prisudsving i de første 1-2 år.  Så det er også rigtig vigtigt at indregne de forventede prisudsving i budgetterne og så indgå i en konstruktiv dialog med sit pengeinstitut om, hvordan likviditetsbehovet er over året, indtil tiderne bedrer sig."

Faktaboks

Nytårskur d. 5. januar

Sønderjysk Landboforening inviterer til Nytårskur med fokus på vækst den 5. januar kl. 18.30 i Agerskov. Her vil vi fra landbruget og følgeerhvervene konfrontere politikerne med, hvordan vi skabe vilkår for vækst i 2015. Som situationen udvikler sig, mener jeg, mødet får toprelevans. Og jeg håber rigtig mange vil møde op.  Alle er velkomne. Se nærmere på www.slf.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.