Landbrug laver is af egen mælk: Et hit i sommerlandet

Kollerødgaard i Nordsjælland laver is på mælk fra egne køer og sælger det både fra egen butik på gården og fra lokale cafeer og restauranter.

På gården i Smidstrup, tæt på strand og badebyer, drives der konventionelt landbrug og mælkeproduktion med 120 malkekøer.

»Hele ideen med ismejeriet kom af, at vi gerne ville bruge vores mælk til noget. Jeg blev inspireret af et hollandsk koncept, men besluttede at lave vores helt egen is,« fortæller landmandskone Gitte Vestergaard, der også er uddannet køkkenleder.

Hurtigt i gang

Og så var der ikke langt fra tanke til handling. En brugt ismaskine, der kunne pasteurisere, blev indkøbt, og Gitte havde undersøgt, hvilken batch med stabilisator, druesukker og glukose hun kunne bruge til isen. Isen er lavet på mælk og er italiensk inspireret.

»Så var det bare om at komme i gang. Og det er ikke en så kompliceret proces. Man skal bare bruge sin sunde fornuft i forhold til fødevaremyndighederne. Der er ikke så mange af min slags, så hvis man bare viser, at man har tænkt det hele igennem, er de godt tilfredse,« fortæller Gitte Vestergaard.

Isproduktionen startede for tre år siden. Det første år blev den solgt fra boder på lokale markeder, men det efterfølgende år åbnede de gårdbutikken.

Is året rundt

Man kan købe Kollerødgaard-is året rundt, men isbutikken på gården har kun faste åbningstider i skolernes sommerferie.

»Det er det, jeg har fundet ud af fungerer bedst. Man kan altid ringe og komme forbi og købe is,« forklarer Gitte. På gården, der også er besøgsgård, var der sidste år 200-300 gæster ud over de 800 skolebørn, der kom på besøg klassevis.

»For 50 kr. kan man få is og en rundvisning. Man kan også købe bare enten is eller rundtur. Vi har fundet ud af, at vi godt kan lide at have besøg, så det er en god vej for os. Vores egne børn hjælper ofte med at vise rundt, og vores gæster er meget begejstrede for at kunne se de køer, som mælken kommer fra,« siger Gitte og tilføjer, at folk ofte bliver overraskede over, at gården ikke er økologisk - ’for køerne har det jo så godt’.

30 varianter

Når køerne er malket, henter Gitte mælken og starter processen, der varierer tidsmæssigt efter, hvilken is det er. Mælken har en fedtprocent på ca. 4,5, og mælken bliver pasteuriseret under fremstillingen, men den homogeniseres ikke, så mælken har stadig sin naturlige fedtsammensætning. Der laves 30 forskellige isvarianter.

Svarer til en halvtidsstilling

Ideen med gårdens ismejeri har hele tiden været, at det ikke skulle være større, end at Gitte kunne stå for det hele selv.

Før ismejeriet var Gitte ansat i en halvtidsstilling, som ismejeriet nu har erstattet. Selve opstartsomkostningerne bestod mest i købet af en ismaskine, og i og med den blev indkøbt og brugt, blev udgiften holdt nede. Køkkenet, hvor isen produceres, og lokalerne blev bygget for syv år siden i forbindelse med en ombygning af en lade. Og der er god plads.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.