Landbrugsskole har simpel opskrift på mælkeydelse i top

På Gråsten Landbrugskole er pasningen af de 164 årsskøer en integreret del af undervisningen. Opskriften på gode resultater er simpel, ifølge driftsleder: Følg lærebogen.

På Gråsten landbrugsskole driver man et fuldt fungerende landbrug som en integreret del af undervisningen.  På samme matrikel som undervisningslokaler og værelser ligger kostalden, svinestalden og maskinhallen med alle landbrugsmaskinerne, som bruges på de omkringliggende 250 ha jord, som eleverne selvfølgelig er med til at dyrke.

"Vores landbrug er klart elevernes foretrukne klasseværelse. Det har en uvurderlig effekt på deres læring, særligt for de helt nye elever på skolen. Det at de kan gå 10 skridt fra undervisningen i klasseværelset og så ud i stalden og få tingene at se i praksis med det samme, det er effektivt," siger Jacob Jensen, driftsleder af skolelandbruget på Gråsten Landbrugsskole.

Resultater helt i top

På trods af de mange nye og grønne folk drives Landbruget på Gråsten Landbrugsskole med store ambitioner og meget seriøst. 

I kostalden malkes køerne med 3 Lely A3 malkerobotter. De malkes i gennemsnit 3 x dagligt. Der lægges stor vægt på dyrevelfærd. Der er gummimadrasser i sengene og gangarealerne er brede og forsynede med Lely Discovery spalteskrabere. Desuden er der fri kotrafik, hvilket vil sige, at køerne selv bestemmer, hvornår de vil æde, ligge, malkes eller børstes. Goldkøerne har sand i deres senge. Produktionsresultaterne ligger på mange områder over det, som ’almindelige’ landbrug kan vise.

"Vores mål er at skabe gode resultater på trods af vores status som skolelandbrug. Vores 164 årskøer leverer i snit 12.325 kg EKM pr. årsko med en fedtprocent på 4.09," siger Jacob Jensen.

Simpel opskrift

Og opskriften på de gode resultater med de 164 årskøer er ganske simpel ifølge driftslederen.

"Vi bruger lærebogen og vi tager os god tid. Det er det eleverne gerne skulle have med herfra – at hvis man gør som, der står i bogen, så får man de gode resultater, " siger Jacob Jensen. Og så lægges der stor vægt på dyrevelfærd.

"Vores køer har god plads og vi presser ikke systemet kan man sige. Vi tager problemerne i opløbet og sætter ind med ’her og nu’- behandling, hvis det er nødvendigt. Vi gør også meget for køernes klovsundhed og behandler selv klovlidelser," siger han. Han mener helt klart at det giver udslag på den gode dyrevelfærd.

I kostalden giver det sig også udtryk i håndteringen af kalvene fra dag ét.

"Vi gør meget ud af, at kalvene, der senere skal bruges som køer, får rettidig tildeling af råmælk, at de får den rette mængde og at det har den rette temperatur. De får den bedste mælk hele tiden," siger Jacob Jensen, der også er opmærksom på at de ikke har flere køer end at de kan opretholde velfærden.

Den store omhu og optimale forhold gør også at kvierne får en god tilvækst.

"Det gør, at vi kan inseminere dem tidligt og at de har en tidlig kælvingsalder. Dermed får vi også kvier med en god ydelse hele vejen rundt. Vi har ingen lavtydende kvier," siger han.

Bruger mere tid

Jacob Jensen er godt klar over, at netop tiden kan være det springende punkt for mange.

"Når vores elever er ved at være færdige så kan de godt finde på at kritisere, hvor mange folk vi er til opgaverne, fordi de ikke ligner ’almindelige landbrug’. Men det er lidt todelt fordi vi både prioriterer at bruge tiden til at udføre opgaverne med rettidig omhu, men samtidig har vi jo en masse praktiske opgaver som mange andre steder ville være blevet automatiseret," siger han og henviser til blandt andet strø og renseopgaver, der udføres manuelt, samt fodring og foderblandingsrutiner.

"Mange af de opgaver skal eleverne jo prøve og det er ’tunge’ mandsskabskrævende opgaver. Så ja, vi bruger meget tid, men vi prøver hele tiden at passe til," siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.