Landmænd investerer igen i malkerobotter
Flere landmænd udskifter gamle robotter, og nogle nye vælger automatikken til på grund af besvær med at finde arbejdskraft.

Udsigten til at spare penge på strøm og vedligehold og begyndende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft gavner ordrebøgerne hos landets største sælgere af malkerobotter, Lely Nordic og DeLaval.

Hos Lely Nordic melder Claus Kildegård Handberg, Area Sales Manager, om en næsten fyldt bog for opsætning af nye robotter i 2019 takket være et stort salg af Lelys nye A5-model. Hvor mange modeller Lely konkret har solgt, ønsker de ikke at oplyse.

»Det er primært de ældste robotter, som tages ud af drift, men vi oplever også landmænd, som vil bytte blot ti år gamle robotter med nye«, fortæller Claus Kildegård Handberg.

Færre hænder

Hos DeLeval kan Sales Territory Manager for Danmark, Bjarne Ebbesen, også notere godt gang i ordrerne. Siden firmaet lancerede sin nyeste V300-model er der solgt ca. 70 eksemplarer.

»Og det er et bedre salg, end vi har set i flere år. Robotterne er på vej tilbage igen«, vurderer Bjarne Ebbesen.

Foruden muligheden for at skifte til en ny robot med mindre vedligehold melder landmændene også om bekymringer for at kunne få tilstrækkelig med arbejdskraft.

»Landmændene har en frygt for at stå alene tilbage, og vi ser især, at kvægbrug op til gennemsnittet vælger automatisk malkning«, mener Bjarne Ebbesen.

Mere tid til andre ting

Selv om de nye generationer af malkerobotter kan malke flere køer end de tidligere, er det ikke Lely Nordics indtryk, at landmændene vil presse flere køer igennem systemet.

I stedet fastholdes ko-antallet i forhåbningen om, at ydelsen vil stige, ligesom flere landmænd også oplever forbedret mælkekvalitet ved at skifte til nye malkerobotter.

»Endelig oplever en stor del af kunderne også en markant besparelse på elforbruget, når de køber nye robotter«, siger Jens Jensen, servicechef og medejer af Lely Center Rødekro.

Faktaboks

Malkerobotterne

  • En tælling fra Seges ved indgangen til 2019 viste, at der var malkerobotter i staldene hos ca. 700 mælkeproducenter.
  • Der var ca. 2.055 malkerobotter ved denne tælling.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.