To landmænd løb med fem sejre i afgræsningsdyst
To jyske mælkeproducenter blev onsdag hædret for stor produktion og afgræsning af markerne.

Vil man gerne lære lidt om afgræsning, bør man tage fat i Jan Bolding, Roust ved Varde, eller Gert Glob Lassen, Funder ved Silkeborg.

Onsdag blev de nemlig hædret med fem sejre af seks mulige, da ØkologiRådgivning Danmark holdt afslutning i sin erfagruppe for eliteafgræssere.

Jan Bolding blev den overordnede vinder, idet hans knap 200 køer hver især har formået at hente 2.290 kg ts frisk græs i løbet af årets afgræsningssæson.

Jan Bolding blev også noteret for værende den bedste AMS-besætning og hans besætning var tillige den, som formåede at holde den forventede ydelse bedst. Faktisk præsterede køerne ni pct. flere kg mælk end prognosen forudsagde i april.

Gert Glob Lassen opnåede det højeste udbytte i afgræsningsmarkerne med 8.953 kg ts pr. hektar. Heri indgår både afgræsset græs og evt. slæt som afpudsning. Samtidig havde Gert Glob Lassen den bedste større besætning (over 250 køer) målt på græsoptag med 1.113 kg ts pr. ko.

I den sjette kategori - bedste mindre besætning (under 250 køer) - var det Hans Christian Christiansen fra Kolding, som løb med sejren med et græsoptag på 2.245 kg ts pr. ko.

Flere folde

Adspurgt hvordan de to besætninger nåede de imponerende resultater, lagde de ikke skjul på effekten af flere folde, så køerne jævnligt tilbydes nyt græs.

»Vi har kørt med op til 14 folde denne sæson, og det har krævet en del arbejde med hegning. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Vi vil bruge vinteren til at overveje, hvor mange folde vi vil lave i 2020 og hvordan de skal sættes op,« lød det fra Jan Bolding.

Gert Glob Lassen forventer at holde fast i de mange, mindre folde. Han har forberedt foldene, så det er let at køre vandingsmaskinerne ind og i foragrene er der 24 meter brede åbninger. så det er let at komme rundt med maskinerne, når der skal tages slæt.

»Bedømt på sæsonen var det lettere i 2018, hvor vi ikke skulle pudse så meget af. Det har været svært at følge med i år«, sagde Gert Glob Lassen.

Herudover fremhævede begge, at køerne skal være sultne, når de sendes på græs, og at man som landmand skal have is i maven, selvom græsoptaget og ydelsen måske falder i en kortere periode.

»Hvis man først begynder at tildele dem mere ensilage indenfor, falder deres græsoptag sæsonen ud. Køerne tager den lette løsning og vælger foderet på foderbordet«, er Jan Boldins erfaring.

 

Der deltog 34 besætninger i erfagruppen, og de har i alt 7.000 køer. Det gennemsnitlige udbytte blev opgjort til 5.994 kg ts pr. hektar, og det gennemsnitlige græsoptag blev 1.118 kg ts pr. ko

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.