Landmand: Åh nej, mine køer har fået salmonella

Blog fra den økologiske mælkebedrift: Filip Friis' kvægbesætning er blevet ramt af Salmonella Dublin. Nu rulles handlingsplaner ud og eksperter fra Seges er tilkaldt.

Af Filip Friis, fortalt til Peter W. Mogensen

Det, som ikke måtte eller burde ske, er sket. Min besætning er blevet ramt af Salmonella Dublin!

Det er virkelig noget møg og giver så meget bøvl. Jeg ved ikke, hvordan det er kommet ind. Der er flere smittede besætninger i området, så om det er en ræv, en fugl eller en rotte, som har overført det, ved jeg ikke. Kan det være en besøgende, jeg ved det ikke.

Vi er gået over til tankmælksovervågning hver tredje uge og netop nu er vi ved at få fastsat en baseline, som vi skal bruge i forbindelse med udtagning af blodprøver. Vi finkæmmer alle procedurer og skal genoverveje alt det, vi gør.

Vi skal kigge på vores rutiner. Hvordan går vi rundt på bedriften. Hvem kommer ind, hvordan kommer de ind osv. Jeg forventer, at vi skal have to sæt arbejdstøj, så vi ikke bærer smitten rundt. Vi skal købe flere halvehytter, så de kan tørre i endnu længere tid, inden nye kalve sættes ind. Jeg planlægger også at købe udstyr til pastuerisering af mælken, så vi kan slå bakterierne ihjel, hvis de er der.

På salgssiden får fundet af Salmonella Dublin de konsekvenser, at vi ikke kan sælge kvier eller tyrekalve til danske kollegaer. Kvierne kan eksporteres. Til tyrekalvene har jeg undersøgt muligheden for at leje et staldanlæg indenfor 30 km af ejendommen, men det er ikke lykkedes. Vi vil heller ikke kunne få det til at passe med arbejdsplanen og økonomisk kan det slet ikke svare sig.

I forbindelse med handlingsplanen for bekæmpelse har dyrlægen derfor foreslået, at vi afliver tyrekalvene. Det er ikke med min gode vilje, men sådan må det være, til vi er fri igen. Det er bittert af mange årsager herunder, at 80 procent af køerne er insemineret med kønssorteret charolaissæd, så det bliver nogle gode kalve, som må lade livet.

Jeg har tilmeldt mig et Seges-projekt om bekæmpelse af salmonella som løber frem til sommer. Det er gratis at få råd og besøg af specialisterne, så det vil jeg bruge. Nogle gange funderer vi som landmænd over, hvad Seges bidrager med. I forbindelse med bekæmpelse af sygdomme synes jeg, at deres hjælp er interessant.

Styr på marken

Anderledes positivt går det med udarbejdelsen af markplanen. Vi er færdige med 2021 og stort set også færdige med 2022. Vi skal drive 1,8 hektar pr. årsko med følgende fordeling: 0,8 hektar grovfoder, 0,2 hektar korn og 0,2 hektar rapsfrø og 0,5 hektar proteinafgrøder pr. årsko. I runde tal bliver det til 300 hektar salgsafgrøder og 200 hektar grovfoder til de 130 årskøer.

Jeg har stort set solgt høsten 2021 til fornuftige priser. De klassiske afgrøder som rug, havre og byg er gledet ud, da de ikke er økonomisk rentable at dyrke for mig. Det er lette afgrøder at dyrke, og derfor er udbuddet meget større end efterspørgslen. Så når jeg skal dyrke korn skal det være korn med værdi for at øge afregningsprisen.

Ny traktor giver stabilitet

Det er næppe godt, når bondemanden får lov at sidde stille lidt for længe. Det er sket for mig med det resultat, at jeg har bestilt en ny traktor. En Valtra N174 med frontlæsser.

Mine to øvrige Valtraer har henholdsvis 7.500 og 12.000 timer på tælleren, så der vil være en øget risiko for nedbrud på dem. Og det har jeg ikke tid eller råd til med det omfattende markbrug, som vi driver nu.

Da jeg på ingen måde er mekaniker fristede det også, at der er fire års garanti. Det giver ro - også på omkostningssiden.

Faktaboks

Filip Mark Friis

  • Løgumkloster, blogger til Kvæg Plus i 2020
  • Uddannet jordbundsteknolog fra Vejlby Landbrugsskole
  • Bedriften overtaget pr. januar 2019 i generationsskifte, en fastansat (far) og en elev
  • Økologisk siden 1995, 130 malkekøer plus opdræt
  • Krydsningsracer, Holstein, RDM og Jersey for malkekøer og Holstein og Charolais for kødkvæg
  • To nye malkerobotter, Lely A5, Heatimer
  • Ydelse: Vinter ca. 35-37 liter EKM pr. dag Sommer 32-34 liter EKM pr. dag
  • Løsdriftsstald fra 2005 med Latex-madrasser
  • 500 hektar, fem vandingsmaskiner
  • Markplan til høst 2021: Kløvergræs 100 ha, majs 25 ha, hestebønner 25 ha, raps 30 ha, lupiner 40 ha, fabrikskartofler 10 ha, vårhvede brød 170 ha (sået november), vinterhvede 55 ha, frøgræs 25 ha og 20 ha rødkløver til frø.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.