Landmand: Avlen virker - vores unge køer har aldrig været bedre end nu

Blog fra malkebedriften: På Læsø oplever de netop nu, at førstekalvskøerne starter ud med den højeste ydelse nogensinde. Det er resultatet af et omfattende avlsarbejde, mener ejerne.

Af Tiina Olsen, fortalt til Peter W. Mogensen

Jeg er simpelthen så glad lige nu!

Ved den seneste mælkekontrollering lå vores yngste 11 førstekalvskøer med en gennemsnitlig ydelse på 31,5 kg EKM. Det er den højeste gennemsnitsydelse nogensinde på de yngste køer, og de nærmer sig at give ligeså meget mælk som besætningens gennemsnit.

Den bedste førstekalvsko gav 42,5 kg EKM pr. dag og der er flere og flere, som ligger meget tæt på 40 kg EKM i dagsydelse. Det er vi ret stolte af.

At de klarer sig så godt, mener vi, er resultatet af flere års avlsarbejde og selvfølgelig også god pasning. Der er ingen af de nye førstekalvskøer, der har haft diarré som kalve, og de er døtre af de bedste hundyr, vi havde dengang. Det er toppen af poppen, om man vil.

Jeg har derfor også store forventninger til de kviekalve, vi får født lige nu. De må blive endnu bedre.

De seneste genomiske tests viser, at jeg godt må være optimistisk. Den bedste kvie kom ud med +30 i NTM. Det er en Garido-datter. Dem har vi fire af og den dårligste af dem fik NTM på +16. Imellem den dårligste og den bedste er et sæt tvillinger, som fik NTM på +24 og +28.

Gør klar til flere køer

Netop nu er vi ved at forberede til at få plads til flere køer. Som skrevet før, så udfaser vi produktionen af tyrekalve, og vi leverer de sidste ungtyre i næste uge. Herefter skal vi i gang med at indrette et dybstrøelseshold til en gruppe køer. Vi tænker, at en gruppe af ældre nykælverkøer kunne være kandidater her.

I kostalden er der 167 sengebåse, og her har vi også gang i at gøre forholdene bedre. Vi fik nye spalter for to år siden, og de er allerede nu blevet for glatte. Vi er næsten færdige med at få dem rillet og man kan tydeligt mærke forskel. Vores klovbeskærer Bo Sørensen giver os ret i, at spalterne er for glatte. Vi håber, at oprilningen gør dem mere skridsikre. Vi vil undgå klovproblemer eller benskader, hvis køerne skrider.

Kun malke og fodre

Vi er færdige i marken og har nu kun pasning af dyrene at tage os af. Efter en travl marksæson er det lidt underligt, at vi nu 'bare' skal fodre og malke køer og passe kalve plus ungdyr de næste seks måneder.

De sidste to uger har vi dog haft nok at se til, da min svigerfar har haft corona. Han plejer at lægge en stor arbejdsindsats på gården, så vi kunne godt mærke, at han pludselig ikke havde kræfterne til at arbejde. For ham var det en underlig oplevelse at have corona. Han havde heldigvis et mildt forløb, men han er ikke vant til at sove på sofaen, men det var pludselig det eneste, han havde lyst til. Godt at han er frisk igen.

Vi valgte at sende vores faste malker hjem for at minimere risikoen for, at smitten ramte ham. Heldigvis ser det ud til, at svigerfar var den eneste, som fik corona. Vi andre er nu testet negativ to gange.

Åben stald i efterårsferien er aflyst

De seneste par år har vi mandag i efterårsferien haft åben stald, hvor folk kan komme se dyrene og malkningen. Men situationen omkring corona har gjort, at vi måtte aflyse, da der har været mellem 400 og 600 besøgende begge gange.

Køer skal forhåbentlig fejres

Vi har én gang tidligere prøvet, at en ko runder 100.000 kg EKM i livsydelse. Og nu er vi tæt på igen. Vores nuværende ældste ko, som blev født i 2008, havde ved seneste kontrollering ydet 99.000 kg EKM. Så hun skulle gerne runde 100.000 kg EKM næste gang.

Vi har en anden ko, som er født i 2009, som har indtil videre har givet 98.000 kg EKM. Hun er goldet nu og 9. forventede kælvning er den. 29.11.2020.

Jeg håber, at de begge når det skarpe hjørne. Det er dejligt med gamle køer, så det skal selvfølgelig fejres!

Faktaboks

FAKTABOKS

Tiina Olsen

  • Driver med sin mand Brunhavegård på Læsø. Blogger til Kvæg Plus
  • 175 holstein-årskøer plus opdræt og opfedning af tyrekalve, der er krydset med Charolais og Blonde d´Aquitaine, plus Holstein-tyre, ialt 450 dyr
  • Ydelse: mål er 11.500 kg EKM pr. år, ligger lidt under lige nu.
  • Løsdriftsstald fra 1999, sengebåse, nye spalter, nye madrasser og kobørster i 2018. Gummimåtter i malkestalden og returgang i 2019.
  • Malkestald, 2 x 12 sildeben
  • 425 hektar agerjord med byg, havre, rug, slætgræs og dertil kommer ca. 200 hektar strandeng

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.