Landmand bygger ungdyrstald med solpaneler som tag
Svensk landmand ombygger plansilo til ungdyrstald, og taget er helt unikt.

Det er ikke nok at snakke om klimaet, man må også gøre noget.

Sådan lyder filosofien fra den svenske landmand Göran Ramstedt ved Falkenberg, ca. 100 km nord for Helsingborg i Sydsverige, og det udmønter sig nu i et nyt klimavenligt projekt på bedriften.

Han har i forvejen installeret halmfyr, er medejer af fire vindmøller placeret på hans marker, og han har opsat 470 kvadratmeter solpaneler på et tag.

Tag på stald er solceller

Næste skridt er ombygning af en plansilo til ungdyrstald med et plads til ca. 20 dyr, som er klar om ganske få uger.

Her er selve taget bygget udelukkende af solpaneler, og altså ikke sat uden på et tradionelt tag, som det ellers er normalt. Det er den billigste løsning, og taget er angiveligt det første af sin slags i Sverige, skriver netavisen ATL.

Den svenske landmand erkender, at der på forhånd er ubesvarede spørgsmål om funktionen af taget.

Hvordan er lysindfaldet i stalden? Dannes der kondensvand fra dyrene, og vil afsættelse af almindelig skidt og smuds på solpanelerne påvirke elproduktionen negativt?

"Vi må se på, hvordan det kommer til at fungere i praksis. Det er for tidligt at udtale sig om nu", lyder svaret fra Göran Ramstedt.

Tilskud på 30.000 svenske kr.

Det nye tag løber op i 700.000 svenske kr. (ca. 500.000 danske kr.), og heraf får han 30.000 svenske kr. (ca. 21.000 danske kr.) i tilskud.

EFter planen skal det nye solcelletag have en effekt på 43 kilowatt og producere 40.000 kilowatt-timer pr. år.

Göran Ramstedts eksisterende solceller kaster i forvejen en årlig produktion på 70.000 kilowatt-timer af sig, og endnu før det nye solcelletag er i funktion er bedriftens elproduktion så stor, at han sælger han den overskydende produktion på spotpris-markedet.

Göran Ramstedt forsøger også på andre måder at reducere sin klimabelastning. Han fortæller, at han i de seneste 20 år kun har fløjet to gange, i begge tilfælde inden for Nordeuropa og i forbindelse med studierejser.

sbu

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.