Landmand bygger usædvanlige rundstalde til kødkvæg: Færre sygdomme i luftveje og mindre stress
Engelsk kvægbruger er ved at færdiggøre et kæmpe anlæg til årlig produktion af 900-1.000 stk. kødkvæg.

En engelsk kødkvægproducent, David Shelton, i Leicestershire i Midtengland er tæt på at have færdigbygget et bemærkelsesværdigt anlæg til et stort kødvæghold. 

Kernen i anlægget er tre store, cirkulære rundhuse med åbne sider. To huse har en diameter på 30 meter og ét hus har en diameter på 45 meter.

De to mindste rundhuse har hver plads til 120-150 dyr, og det store hus har plads til 240-300 dyr.

Det tilgængelige areal er på 4,7 kvadrameter pr. dyr, og pr. dyr er der adgang til 60 cm fodertrug, som løber i hele omkredsen af husene.

Flere fordele ved rundhuse

Planen er, at de første dyr skal hentes ind fra græsningsarealerne til rundhusene tidligt i oktober. Målet er at producere 900 til 1.000 stk. kødkvæg årligt, når anlægget står helt færdigt.

Den engelske farmer - og tidligere bilforhandler - har erfaringer med rundhuse til kødkvægproduktion siden 2012.

Fordelene frem for en konventionel stald er, at i rundhuset er kvæget roligere, luften er friskere selv på milde tågede efterårsdage, dyrene bliver mindre ramt af sygdomme, ligesom tilvæksten stiger til 1,5 kg pr. dag.

Især den forbedrede tilvækst er årsagen til, at han nu vælger at satse stort på rundhusene, fremhæver David Shelton overfor netavisen Farmers Weekly.

1.600 britiske Angus-kødproducenter får tilbudt årskontrakterKvæg Onsdag 25. juli 2018 · 14:35

Rundhuse fungerer som skorsten

Fabrikanten af rundhusene, firmaet Simpsom & Allision, forklarer, at designet får husene til at fungere som en skorsten.

Dyrenes kropsvarme opvarmer nemlig luften i rundhuset, som stiger op, og som kan flytte sig uhindret langs loftets kurvede flade. Den opvarmede luft forlader til sidst rundhuset gennem en åbning i toppen af bygningen.

Den varme luft erstattes af kold, frisk luft, som trækkes ind i bygningen fra de åbne sider, og derved reduceres hyppigheden af luftvejsygdomme.

Udover frisk luft bliver dyrene også udsat for mindre stress i rundhusene - angiveligt fordi de står i et åbent miljø og har visuel kontakt med resten af besætningen. 

Forventningen er, at rundhusene giver produktionen et løft på 15 procent.

Pris: 1 mio. pund

Udover de tre rundhuse består anlægget af blandt andet 2,4 hektar betonflade, maskinhal, kornlade med plads til 5.000 ton korn, halmlade, møddingplads, fodersiloer til opbevaring af majs, spildkartofler, korn, roer og hvedehalm samt et kontor og kontrolfaciliteter.

Et lille rundhus koster 60.000 pund (500.000 danske kroner), og et stort rundhus 130.000 pund (1,1 mio. danske kr.). Hele anlægget ventes at koste godt 1 mio. pund i byggeomkostninger, svarende til 8,4 mio. danske kroner.

Til bedriften hører et areal på 283 hektar, der dels anvendes som græsningareal, dels til produktion af foder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.