Landmand: Coronaramte ansatte gav mig en travl jul og nytår

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl måtte malke og fodre oftere end ventet i julen, da flere medarbejdere blev ramt af corona.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Peter W. Mogensen

Sidste år ved denne tid var det corona, som fyldte en del for os. Og sådan er det igen i år. Vi fik en anderledes jul og nytår end forventet, da to af vores medarbejdere blev ramt af corona og andre blev erklæret som nære kontakter, så de ikke kunne møde på arbejde.

Og på en bondegård peger pilen kun ét sted hen, når der er forfald blandt medarbejderne: Bondemanden selv.

Så henover jul og nytår har jeg malket en del mere end planlagt og fodret og passet dyr oftere, end vi regnede med, at jeg skulle gøre. Sådan er det at være arbejdsgiver, og vi kom fint igennem det. Vi har ikke selv været ramt af corona, selvom vi med fire børn og en hustru, der er skolelærer, kommer godt ud i samfundet på hverdage. Vi tester os jævnligt og indtil videre har vi kun været negative.

Coronaen har også betydet, at vi for andet år i træk måtte aflyse julefrokosten for medhjælperne og de andre, som har givet en hånd med i årets løb. Det er træls at skulle udsætte en sådan hyggelig aften, hvor vi viser taknemmelighed for hjælpen, men alle har forståelse for situationen.

over målet

Aktuelt giver køerne 35 kg EKM pr. dag. Det er et pænt stykke over budgettet, så det er jeg godt tilfreds med. Det er især mine medarbejderes fortjeneste, at det går så godt. Fodringsmæssigt kører det også derudaf, så jeg håber, at vi kan fortsætte trenden.

Vi har ikke overvågningssystemer i stalden som eksempelvis SenseHub. Vi reagerer, på det vi ser, og så længe det går som nu, tror jeg ikke at investeringen i udstyr kan betale sig hjem. Jeg betragter derfor overvågningsudstyr som et redskab, som kan ligge i skuffen og blive hevet frem, hvis resultaterne ændrer sig.

strømforbruget

Som tidligere nævnt så oplever vi også, at omkostningerne til produktionen stiger. Eksempelvis er elpriserne strøget i vejret, og det har fået mig til at gennemgå, om vi kan optimere på vores strømforbrug. Det handler ikke om at skrue ned for lyset, for vi har erfaret, at tilstrækkeligt med lys er vigtigt for dyrenes produktion og sundhed. Men vi skal se på apparaterne. Er de nu også tilstrækkeligt effektive eller skal nogle skiftes ud.

Jeg skal også se på, om vi har den rigtige elaftale. Jeg bruger Agromarkets til at følge priserne på indkøbte varer, og det samarbejde vil jeg gerne udbygge noget mere, så vi får de bedst mulige priser.

på facebook

Jeg bruger også tid på Facebook. Ikke kun for at følge med i andres gøren og laden, men især også for at fortælle om dagligdagen på vores bedrift. Vi oprettede for år tilbage en Facebookside, som vi håbede ville lette arbejdet med at tiltrække arbejdskraft. Det har virket, men nu bruges siden i høj grad også til at formidle om landbrug. Det har Seges fået øje på, så nu skal jeg sammen med en Seges-konsulent se nærmere på, om vi kan udbygge vores side og få mere ud af det.

Du kan følge med her.

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.