Landmand: Den høje mælkepris giver mulighed for at afvikle mere gæld

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl kan sætte flere penge af til afvikling af gæld i budgettet for 2022, fordi mælkeprisen har fået et uforudset løft.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Peter W. Mogensen

Snevejr og Arlas nye mælkepris er de to ting, som fylder mest hos os lige nu. Hvis vi starter med det positive – nemlig mælkeprisen – så er det blevet lidt lettere at lave budgettet for 2022 færdigt. Jeg havde håbet på et løft til mælkeprisen, men at vi nu er tæt på tre kroner pr. kg mælk, havde jeg ikke forudset.

I forhold til budgettet betyder den højere mælkeindtægt, at jeg kan afvikle mere gæld. Det er ganske rart at afdrage mere end forventet, så vi står bedre rustet i fremtiden. For vi ved jo ikke, hvornår prisen falder igen. Derfor prioriteter jeg at afvikle gæld fremfor at foretage store investeringer for de ekstra mælkepenge.

Foreløbigt håber jeg på, at det nuværende niveau kan fastholdes så langt ind i 2022 som muligt.
Vi er endnu ikke blevet ramt af de højere foderpriser, men jeg er bevidst om, at vi nok bliver det i første halvår af 2022, og derfor skal vi fortsat klemme ballerne sammen for at følge med.

Til januar kommer der kalve

Dagsydelsen ligger aktuelt på 35 kg EKM pr. ko. Det er ret fornuftigt, for vi har lige fået en del kalve, og køerne er derfor ikke på ydelsestoppen endnu. I januar forventer vi 41 kælvninger, så vi har også flere goldkøer, hvilket trækker ydelsesgennemsnittet noget ned.

Det er ikke bevidst, at der skal komme så mange kalve i januar. Men det er tilsyneladende konsekvensen af, at vi fik insemineret en del flere køer, som kom i brunst, da forårslyset afløste vintermørket.

Tysk landmand udfordrede mig

Jeg har netop været på tur med en erfagruppe, hvor vi har som særligt fokus at få inspiration fra andre danske såvel som udenlandske landmænd. Vi var en tur i Tyskland, hvor vi dels kiggede på robotmalkning og dels på management i store besætninger. Turen var arrangeret af et firma og rådgivningsvirksomheden KvægXperten, og det var en fantastisk tur.

Vi så nogle af GEA’s enkeltbokse med robotmalkning og skulle også have set malkerobotter, som var påsat en malkekarrusel. Desværre spærrede corona for sidstnævnte besøg.

Vi så besætninger fra 900 køer til 5.500 køer og særligt én tysk landmand gjorde indtryk. I hans besætning er der 2.800 køer, som yder 12.000 kg EKM i gennemsnit. De malker kun to gange, så det er godt gået. Hans holsteinkvier kælvede også ved 20 måneders alder og han provokerede os, fordi vi ligger lidt højere. 

Det er ikke fordi, at jeg tænker vi skal have malkerobotter lige med det første. Vi har indtil nu haft let ved at skaffe arbejdskraft, men jeg er heller ikke blind for, at mange brancher ser ind i en fremtid, hvor medarbejdere bliver sværere at finde. Her kan teknologier som eksempelvis malkerobotter blive en løsning.

På kommende ture med erfagruppen vil vi se på, hvor vi kan finde inspiration til den bæredygtige dagsorden, som kommer til at sætte sit præg på vores produktion. Vi er modtagelige overfor tips til, hvor vi skal søge inspiration.

Vi overvejer at så noget mere græs

Snart rinder året du og jeg har derfor gjort status for markbruget. Græsset overraskende godt og grundigt med 13.000 FEN pr. hektar. Det kan meget let tænkes, at vi sår yderligere 20 hektar græs til næste år, så græsandelen kan øges.

Majsen skuffede i forhold til udbyttet, som endte på 10.000 FEN pr. hektar. Planterne var ellers fine og stivelsesindholdet er godkendt, men fuglene havde ædt flere planter, så der var for langt mellem de gode planter.

I forhold til kommende vækstsæson kigger jeg lige nu på, om vi kan øge udnyttelsen af vores gylle. Gødningspriserne er jo stukket af, så jo mere vi kan få ud af vores eget, jo bedre.

I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

 

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.