Landmand droppede soja: Det er gået over al forventning og soja er ikke på vej tilbage

I midten af april droppede Jacob Serup Pedersen at bruge soja til sine 420 køer. Det er indtil videre gået godt.

Mælkeydelsen har været svagt stigende og restbeløbet er uændret.

Sådan summerer mælkeproducent Jacob Serup Pedersen situationen op, efter at han i midten af april droppede at fodre de 420 køer med soja på bedriften ved Aarup på Fyn.

- Det er gået bedre, end jeg turde håbe på. Vi har tidligere forsøgt at udfase soja. Men det er altid gået galt. Denne gang er det gået godt, siger han.

Baggrunden for at udfase soja var, at det pludselig blev svært at skaffe non-gm soja grundet krigen i Ukraine. Og da Jacob Serup Pedersen gerne ville fastholde tillægget for non-GM produktion på 11-12 øre per kilo mælk, måtte han droppe at fodre med soja.

I stedet satte han mængden af raps op, så køerne i dag får syv kilo raps fordelt på 45 procent rapskager og 55 procent rapsskrå. Hertil kommer en mindre mængde majsgluten, som er tilført for at give en ekstra proteinkilde udover rapsen.

Jacob Serup Pedersen vil gerne sænke mængden af raps, men i øjeblikket er der ikke økonomisk attraktive alternativer, erkender han.

- Det eneste, som er gået os lidt imod er, at celletallet er steget 30-40.000 over det vi plejede. Jeg ved ikke, om det skyldes at vi nu presser køerne noget mere, funderer Jacob Serup Pedersen. Det geometriske celletal er aktuelt cirka 200.000.

Den fynske mælkeproducent har svært ved at forestille sig, at soja atter finder vej til foderrationen hos besætningens køer.

- Arla kommer med et bæredygtighedstillæg en gang i 2023, og der tror jeg, at soja får klø. Arla vil efter alt at dømme give os et så højt tillæg for at undvære soja, at vi ikke har råd til at undvære tillægget og fastholde soja. Alternativt får vi et krav om kun at bruge europæisk foder. Så sojaens dage som kvægfoder er nok talte, vurderer han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.