Landmand: Efterspurgt kødkvæg får intet tilskud

Alle råber på mere naturpleje, men bygningstilskud gives kun til malkekvæg og slagtekalve.

Million efter million flyder i tilskud til renoveringer og nybyggerier af stalde til malkekvæg og slagtekalve. Men ikke eneste million tiltænkes kødkvæg, selvom de er de eneste kvæg, som kan opfylde politikernes ønsker om mere naturpleje.

Det undrer kødkvægsproducent Henrik Schou Kristensen, Houlbjerg ved Randers.

Han står overfor at skulle renovere sine stalde for at kunne fordoble besætningen fra 50 til 100 Limousinekøer. Foruden at afgræsse omdriftsarealer, plejer besætningen et naturfølsomt område tæt på gården.

Renoveringen må han betale af egen lomme, for de mange millioner, som i denne periode tildeles kvægbruget, er forbeholdt producenterne af mælk og slagtekalve.

»Det er ikke fordi, at jeg ikke kan få regnestykket til at hænge sammen uden tilskud. Men det er underligt, at man forbigår en produktionsgren, som står for hovedparten af den danske naturpleje,« mener han.

Politikerne prioriterede malkekvæg

Årsagen skal findes hos politikernes prioritering, lyder det fra NaturErhvervstyrelsen.

KvægTask Forcen fra 2013 pegede på netop malkekvæg skulle prioriteres.

Der blev indgået en bred politisk aftale i sommeren 2014 hvori der blev afsat midler til netop en moderniseringsordning.

»Vi har med den nye prioritering fulgt de anvisninger, som erhvervets Kvæg Task Force kom med i 2013 (anbefaling 9 og 10). Det handler om at modernisere inventaret i en række nedslidte stalde, og dermed hæve både produktionen og dyrevelfærden. Hvis ikke mælkeproducenterne moderniserer, risikerer de mest nedslidte stalde ikke at leve op til loven på området. Derfor er det denne gang mælkeproducenterne, der er blevet prioriteret,« forklarer Lone Pinnerup, Center for Erhverv, NaturErhvervstyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.