Landmand: Enderne når lige sammen med grovfoderet

Blog fra mælkeproducenten: Majsen er i hus og tegner ikke værst hos Niels-Holger Nordendahl, der til gengæld er skuffet over græsset. Lige nu koster foderskift lidt mælk i tanken. 

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Frederik Thalbitzer

For halvanden uge siden blev vi færdige med at høste majs, og nu er vi ved at gå over på det nye foder.

Enderne hænger lige akkurat sammen. Der har været gode temperaturer, så majsen er fint ensileret allerede. Lige nu blander vi nyt og gammelt foder 50/50, men det går altid ud over ydelsen, når vi skifter foder. Især det sidste af det gamle foder er ikke så godt som resten, og det koster tre liter mælk pr. ko pr. dag lige nu. 

Vi greb chancen og høstede majsen lidt tidligt, fordi snitteren stod klar til høst – man kan jo ikke altid få den på den optimale dag, og fordi vejret var fint til det. Derfor fik vi høstet uden at lave køreskader og uden at svine vejene til. Det var en ren fornøjelse, om jeg så må sige. 

Det gik forbavsende godt og uden at have målt op endnu, tegner det til fornuftige udbytter.

Jeg har jo tidligere fortalt om vores lave udbytter i græs. Derfor mangler der noget NDF fra græsset i fuldfoderet, men ved at høste majsen lidt tidligere, får vi lidt mere NDF på bekostning af stivelse.

Sortsvalg

Hovedsorten er Prospect, som vi har haft som hovedsort i 3-4 år. Derudover har vi en anden lovende sort fra Landsforsøgene. Jeg synes nu sorterne ligner hinanden meget. De er selvfølgelig valgt efter vores lokalitet. Vi vil altid gerne prøve noget nyt, men det er nu sjældent, der er kæmpestor forskel. Fremgangen i udbytte og kvalitet kommer gradvist over en årrække, sjældent i store ryk, synes jeg. 

Her på Mors er det vigtigt, at majssorterne ikke er alt for sildige, for hvis det øser ned efter 29. september, bliver høsten meget svær på den tunge jord, og vi laver let skader i marken. 

Vi går og venter på 5. slæt af græs, og det er jo lidt spændende. Der er kommet vand nu, men dagene er kortere og temperaturerne lavere, så græsset vokser ikke så hurtigt. Vi håber selvfølgelig det bedste, så vi kan slæbe os gennem vinteren med det foder, vi har og lidt tilretninger til foråret. 

Staldtjek

Ellers kan jeg fortælle, at vi siden sidste blog har haft besøg af KvægXperten, der har lavet et staldtjek, så vi ved, hvor vi står i forhold til Lov om hold af Kvæg og skærpelsen af reglerne frem mod 2034. Det har beroliget mig noget. Der er ting, der skal ændres, men det er ikke det store, og det er jo også vigtigt at formidle videre til vores kreditorer. 

Vi skal have nogle flere eller større vandkar ind inden 1. juli 2024, hvor der højst må være 10 køer pr. meter drikkekar. Det er jo ikke noget, der gør stalden ubrugelig eller slår benene væk under os. Vi har som så mange andre også nogle gange, der på et tidspunkt ikke er brede nok. Det vil koste et par nedlagte sengebåse, hvilket er til at klare og gør ikke stalden ubrugelig. Og så er det først i 2034. 

Jeg synes, det staldtjek er et godt produkt, der har beroliget os og kreditorerne.

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.500 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.