Landmand: Ensileret korn er lige så godt som kolbemajs

Søren Brogaard Christensen skal snart ensilere 50 hektar byg. Det har foderværdi som kolbemajs og kan sagtens lægges i stak.

Om alt går vel, skal maskinstationen i næste uge forbi Søren Brogaard Christensen ved Daubjerg ved Viborg med mejetærskeren. De 50 hektar vårbyg er ikke modne, men de er klar til at blive ensileret, fortæller den midtjyske mælkeproducent med knap 500 jerseykøer.

Han har flere års erfaring med at ensilere tærsket korn.

- Det er et godt foder, som på foderværdi kan sammenlignes med kolbemajs. Og så er det bare utroligt praktisk at lagre korn i plansilo, ligesom vi lagrer ensilage, summerer han erfaringerne op.

Minimalt spild

En anden vigtig erfaring er, at spildet ved ensileret korn er stærkt begrænset. Der er normalt aldrig korn, som skal kasseres, og da Søren Brogaard Christensen lukkede stakken ned før vinteren og åbnede igen til foråret, var der ikke sket noget med kornet.

- Der var kun ét sted, hvor en rotte havde kigget ind under plastikken. Men det var en meget lille skade, fortæller Søren Brogaard Christensen.

I vinterperioden fodrede han med kolbemajs, som også lagres i plansilo.

- Jeg sætter pris på fleksibiliteten. Er der mere eller mindre kolbemajs og ensileret korn, afstemmer jeg pladsen til det. Og har vi ikke korn, kan vi lagre majs på pladsen. Der er ikke en stor amerikanersilo, som står tom. Det betyder jo også noget for økonomien, siger han.

Uden crimpning

Tidligere har Søren Brogaard Christensen fået kornet mejetærsket, når det var på helsædsstadiet. Herefter blev det crimpet og kørt sammen i stak. I år overvejer han at springe crimpningen over for at spare omkostningen.

- Det burde godt kunne ensilere uden crimpning. Man kan jo også ensilere helsæd, hvor kernerne ikke er mast eller knækket, funderer han.

Hos Seges er chefkonsulent Niels Bastian Kristensen spændt på, hvordan det vil gå uden crimpning.

- Søren har erfaret, at kornet fint kan ensilere uden syre, og så er det nærliggende at overveje også at undvære crimpningen for at spare omkostninger, vurderer Niels Bastian Kristensen.

Han peger på, at syretilsætningen er overflødig, fordi kornet på helsædsstadiet fortsat har et indhold af restsukker, som gør det muligt at ensilere.

Faktaboks

Fodringsmæssige egenskaber

  • Hos Søren Brogaard Christensen får køerne cirka 3,5 kilo tørstof ensileret korn pr. dag.
  • Det ensilerede korn har et tørstofindhold på 53 procent. Fordøjeligheden er på med linje med byg. Der er cirka 1,09 FE pr. kilo tørstof.
  • Før ensilering var sukkerindholdet 3,6 procent.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.