Landmand: Færre dyr i stalden gav sundere dyr

Anders Just bruger meget lidt antibiotika. Han har især reduceret sit forbrug, efter at besætningen blev slanket.

Fire dage før interviewet måtte Anders Just tilkalde dyrlægen til besætningen ved Ørnhøj. En førstekalvsko havde fået tvillinger og efterfølgende tarmbetændelse, som skulle behandles.

Indtil da havde han ikke brugt antibiotika i mere end et år i den økologiske besætning med knap 50 køer.

Det er ikke, fordi han har en fasttømret strategi om ikke at bruge antibiotika. Hvis dyr er syge, skal de behandles, slår han fast.

»Men det sker bare heldigvis sjældent her hos mig«, fortæller han og banker overtroisk under køkkenbordet.

Mindre pres

Det, der især har mindsket Anders Justs brug af antibiotika, er en reduktion af besætningen. For år tilbage gik han fra 55 køer til de nuværende 48 køer plus opdræt.

Reduktionen skete for at begrænse indkøbet af halm til dybstrøelsen, hvilket han også har opnået. Han har ligeledes fået mere plads til korn i sædskiftet, så han nu kan sælge overskydende korn.

»Og samtidig har vi set et fald i antallet af sygdomme. Vi lå i forvejen lavt, men vi ser endnu færre nu, hvor alle dyr har fået mere plads«, fortæller Anders Just.

Selv om køerne ikke har kvitteret med mere mælk ved at få mere plads, er Anders Just fortrøstningsfuld ved, at bundlinjen samlet set ikke er blevet ringere.

»Der er jo også en betydelig arbejdsglæde ved at have sunde og velfungerende dyr«, tilføjer han.

Forebyggelse

Mere end 40 års landmandserfaring betyder også, at Anders Just har lært, at ikke alle sygdomme behøver medicinsk behandling, og at forebyggelse er vigtig.

Hvis en ko får begyndende yverbetændelse, masserer han de ramte kirtler med pebermynteolie og malker hyppigt ud, indtil betændelsen er forsvundet.

Til de yngste kalve tilsætter han syrner til mælken, som slår bakterierne ihjel. Det er især vigtigt i kalvenes første tre leveuger, hvor de selv skal danne deres immunforsvar.

Forebyggelsen sker også ved, at der ikke er indkøbt dyr i 30 år, og det er næsten 40 år siden, at Anders Just begyndte at lægge døde dyr under en kadaverkappe mere end 500 meter fra ejendommen.

Han beskytter ligeledes besætningen ved, at alle dyr udleveres via en kreaturvogn, så vognmændene ikke skal ind i staldene.

»Det hører nok også med, at jeg ikke presser mine køer så hårdt, som jeg kunne. Jeg kan godt acceptere, at de får lidt forlænget laktation eller ikke har den højeste ydelse, hvis de er sunde, velfungerende og nemme at arbejde med«, siger Anders Just, som leverer 400.000 kg mælk til Thise Mejeri hvert år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.