Landmand giver goldkøer hø i tre uger
Mogens Hjort Jensen fodrer udelukkende med wrappet enghø i de første tre uger af goldperioden.

Det er simpelt, næsten lidt for simpelt, men det virker.

Sådan betegner Mogens Hjort Jensen, Bakkegården ved Grenå, fasefodringen af goldkøerne, som han har praktiseret siden starten af året. I begyndelsen fik goldkøerne kvieblanding og halm i de første tre uger af goldperioden. Men siden forsommeren er det skiftet ud med wrappet enghø med 12 kg ts pr. ko pr. dag.

»Det er virkelig simpelt. De får en balle hver dag og intet mere. Heller ikke mineraler«, fortalte Mogens Hjort Jensen, da han var besøgsvært for European Dairy Farmers stormøde tidligere på ugen.

Speeder up til sidst

Efter tre uger skifter fodringen markant karakter. Goldkøerne går fra enghø til en ration, som i sammensætning og niveau ligner en ration til højtydende malkekøer.

Foruden majs og græs indeholder rationen en forblanding, hvor rapskager, sojaskrå, roepiller og formalet majs er blandet med saltsyre for at forsure goldkøerne op til kælvning. Saltsyren ventes dog udskiftet med propionsyre og magnesiumsulfat inden længe.

Goldkoblandingen mixes mandag, onsdag og fredag, og hver goldko tildeles 13,6 kg ts/dag af blandingen.

»Rationen er hurtig at blande sammen, og når vi blander til to-tre dage, er mængden stor nok til, at det kan mixes til en homogen ration«, fortalte Mogens Hjort Jensen.

Han deltager i et Seges-projekt og afventer endnu registreringer af bl.a. råmælksmængde og kvalitet.

Faktaboks

  • Bakkegården ejes af Mogens Hjort Jensen
  • 480 køer
  • 13.755 kg EKM/ko
  • 31 pct. udskiftning
  • Livsydelse: 41.000 kg EKM pr. ko

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.