Landmand har haft succes med afgræsning – men nu bliver græsset snart stænglet og kedeligt

Køerne har været ivrige med afgræsning hos Brian Fruergaard-Roed, som har opnået et større græsoptag end planlagt. Men nu begynder sommervarmen at drille.

Det kan godt være, at dagsydelsen er faldet to kilo EKM per ko siden udbinding. Men græsoptaget er bedre end ventet og håbet, og derfor tøver mælkeproducent Brian Fruergaard-Roed ikke med at kalde græsningssæsonen for vellykket indtil nu.

På bedriften ved Nørager i Himmerland henter hans økologiske malkekøer aktuelt 10-11 kilo tørstof i afgræsning per ko per dag. Kort efter udbinding var de oppe på 11-12 kilo tørstof i afgræsning, men er altså faldet en lille smule.

Køerne er delt i tre hold i stalden og holdopdelingen gælder også på marken, så der skal mange folde til, når mantraet er, at køerne skal tilbydes en ny fold hver dag.

- Vi har et kort over foldene og en tabel, hvor vi fremskriver afgræsningen og noterer, hvor køerne har afgræsset de pågældende dage. Det er et uundværligt styringsredskab, fortæller Brian Fruergaard-Roed.

Hold græsset kort

Da køerne blev sendt på græs i april, havde Brian Fruergaard-Roed ikke forventet, at køerne ville hente så meget græs, som det er lykkedes indtil nu.

Han peger selv på, at det kølige vejr i april og maj var godt vejr til afgræsning og græsvækst. Samtidig fik markerne del i nedbøren, som faldt under skybruddet i maj.

- Vi fik to gange 15 mm nedbør, og det har gjort det lettere at følge med for vandingsmaskinen. Vi har kun en maskine at køre med, fortæller Brian Fruergaard-Roed.

Samtidig har han i år skærpet sit fokus på græshøjden i foldene. Køerne skal helst græsse ned til otte centimeters græshøjde, og her har han brugt en elektronisk plademåler til at kalibrere sit eget syn på græsset.

- Plademåleren kan måle græshøjden og omregne det til et græsudbud. Men jeg har indtil videre mest brugt den til at måle græshøjde. Og nogle steder er køerne da blevet sendt tilbage igen, fordi jeg vurderede græsset kortere end det reelt var, siger han.

Brian Fruergaard-Roed har erfaret, at køerne godt kan komme på den samme mark, hvis marken får en dags hvile mellem køernes besøg. Det påvirker ikke deres græsoptag og ydelse negativt. Det gør derimod besøg to dage i træk.

Nu bliver græsset kedeligt

Selvom der er mulighed for at vande ser den himmerlandske mælkeproducent nu ind i en periode, hvor afgræsningen bliver besværlig. De varme dagtemperaturer får nemlig græsset til at gå i stængel og sætte frø, og det gør græsset kedeligt og mindre appetitligt for køerne.

Køerne er for nyligt begyndt at afgræsse rug for at give dem et alternativ til kløvergræs. Rugen skal holdes kort for at være appetitlig, og det kræver afgræsning hver tredje dag.

- Jeg er forberedt på, at vi taber kadence i afgræsningen nu og frem til slut august. Her plejer græsmarkerne at genvinde styrke og blive appetitlige. Derefter skulle vi gerne tage et godt ryk med afgræsning frem til indbinding, siger Brian Fruergaard-Roed.

Han tilføjer, at græskvaliteten og udbuddet selvfølgelig også afhænger af, hvornår der kommer nedbør.

I 2022 hentede Brian Fruergaard-Roeds køer 1.315 kilo tørstof ved afgræsning, og der blev opnået et udbytte på gennemsnitligt 6.442 foderenheder per hektar i afgræsningsmarkerne. Græsoptag og udbytte er opgjort af ØkologiRådgivning Danmark, hvor Brian Fruergaard-Roed deltager i konceptet Eliteafgræsning.

Faktaboks

Fakta

  • 360 malkende køer på græs
  • Foldstørrelser på cirka 3,5 hektar i gennemsnit
  • Køerne er delt i tre hold
  • 36 kilo EKM i dagsydelse per ko
  • Græsoptag: 10-11 kilo tørstof per ko per dag.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.