Landmand har købt helt gårdmejeri - leverer mælk fra barndommen

En mælkeproducent ved Skibby på Sjælland har investeret i et gårdmejeri og sælger mælken til syv lokale dagligvareforretninger.

Med forbrugernes stigende fokus på lokale fødevarer, har mælkeproducent Søren Bjerg Jensen investeret i et gårdmejeri, Brandbjerg Gårdmejeri, som siden november 2017 har leveret mælk til syv dagligvareforretninger i lokalområdet. 

"Man får historien med, og så er vores koncept, at det er frisk mælk", siger han.

Mejeriets slogan er "Fra ko til butik på ni timer". Derfor er morgenens mælk ude i butikkerne senest klokken 14.

"Vi ville vælge et koncept, der også var anderledes end det, der var på markedet i forvejen", fortæller han. 

Mejeriet har egen kølebil, da de selv bringer mælken ud for at sikre sig, at der ikke går mere end ni timer fra ko til butik. Gårdejeren mener, at det cirka ville koste det samme, hvis et firma kørte med mælken for dem. 

"Men det er måske den ene tid, de kommer den ene dag, og en anden tid, de kommer den anden dag, og så føler vi, at vi er utroværdige over for forretningerne og forbrugerne. Derfor har vi valgt at køre selv", fortæller han. 

smager af barndommen

Gårdejeren har sammen med sin kone, Lis Jensen, været ude i forretningerne for at uddele smagsprøver på mælken og tale med kunderne.

"De siger, at de kan smage forskel, og at der er mere fylde i den. Hvis de fra barnsben har været vant til at få mælken direkte fra koen, siger de, at det er ligesom at komme tilbage til det. Så det er også meget på smagen, de køber den", siger Søren Bjerg Jensen.

"Men det skulle jo være den samme mælk som alle andres - hvorfor skulle vores så smage anderledes?", spørger Søren Bjerg Jensen retorisk, før han selv svarer på det.

"Det kan måske have noget at gøre med, at der kun er én foderplan her, og på mejeriet er der mælk fra mange forskellige foderplaner. Så på mejeriet er der meget forskelligt foder, der kan give smag", siger han.

Mælken bliver ikke pumpet, da den selv løber fra stald til mejeri. Den bliver heller ikke homogeniseret, da de ønsker, at den skal forarbejdes så lidt som muligt.

Køerne går på dybstrøelse og har hele året mulighed for at komme ud, selvom landbruget er konventionelt. Om sommeren græsser køerne ofte på markerne bag stalden, væk fra vejen, men det skal ændres i år. 

"Når det bliver sommer vil de gå mere ude på marken op ad vejen. Så kan folk nemmere relatere til, at det er de køer, de får mælken fra. Det, tror jeg også, kan være med til at give noget rent markedsføringsmæssigt", siger han. 

Kort holdbarhed

Analyser fra Eurofins viser, at mælken sagtens kan holde sig i de 11 dage, der er det normale for mejerimælk. Men alligevel har de på Brandbjerg Gårdmejeri besluttet sig for, at den kun skal have en 'bedst før'-holdbarhed på fem dage.

"Forbrugeren skal helst have,at det er det samme hver dag", siger Søren Bjerg Jensen og uddyber, at han og familien oplever, at mælkens smag ændrer sig med tiden. 

"Men jeg tror, at forretningerne godt kunne tænke sig, at vi skrev syv dage, men foreløbig kører vi med de fem dage". 

Faktaboks

Brandbjerg Gårdmejeri producerer sød-, let-, mini- og skummetmælk samt piskefløde. 

 

Mejeriet skal håndtere 1000-1200 kg mælk om dagen seks dage om ugen, hvilket svarer til 20 procent af landbrugets mælkeproduktion. Lige nu håndterer gårdmejeriet 500-600 kg om dagen. Resten leveres til Arla i Slagelse.  

 

På Brandbjerggaard er der cirka 200 køer og de driver omkring 320 hektar. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.