Landmand: Jeg slagter meget nødigt en drægtig ko

Blog fra malkebedriften: Tiina og Birger Olsen venter på godt vejr til at så. Ventetiden fordrives med at planlægge det kommende års udsættelser.

Af Tiina Olsen, fortalt til Peter W. Mogensen

Der er stille på gården lige nu. Men det er stilhed før storm.

Vi venter på varmere vejr til at så. Frost, tø-sne og hagl er kommet ad flere gange. Vi har jorden gjort klar, men det er for koldt til at sende dybdeharven og såmaskinen afsted endnu. Forhåbentlig kommer det varme vejr i weekenden.

I stalden er der også stilhed. Vi har fået en del kalve på det seneste, men da vi også venter mange kælvninger i de kommende måneder, golder vi mange køer. For vores besætningsstørrelse er det meget at golde 15-20 køer pr. måned, men det gør vi nu.

Af de mange kalve vi har fået er de fleste kviekalve. Og det er ikke fordi, vi kun bruger kønssorteret sæd. Det bruger vi i mindre omfang, men de fleste kalve er kvier født efter konventionel sæd. Vi har 130 kvier og kviekalve lige nu og vi kunne godt nøjes med 40-50 for at reproducere besætningen. Så vi skal nok have nogle solgt i år eller til næste år. Det er et luksusproblem.

planlagte udsætninger

Med mange kvier i staldene giver det også mulighed for at se på, om nogle køer bør skiftes ud. Vi prioriterer at beholde køerne og vil helst holde udskiftningsprocenten nede. De seneste 12 måneder har vi kun udskiftet 19,7 procent af køerne. Men vi kan også konstatere, at de nye kvier og kviekalve har meget større potentiale end de ringeste køer, som vi malker på nu.

Jeg har et mantra om, at vi ikke skal slagte drægtige køer, hvis vi kan undgå det. Derfor prøver jeg hele tiden at planlægge udsætninger til slagtning de kommende 12 måneder, så vi ikke inseminerer køer, vi alligevel ikke vil beholde.

Der kan selvfølgelig ske uheld eller akutte sygdomme eller skavanker, som betyder, at en drægtig ko skal slagtes. Men jeg har det sådan, at vi tager to liv, hvis vi slagter en drægtig ko. Det vil jeg helst ikke og normalvis undgår vi det. Så må vi tage det ekstra bøvl, som brunstige køer kan give. Får en ko forhøjet celletal i sidste del af laktationen, så golder vi koen en måned for tidligt fremfor at slagte den.

Jeg har 24 køer på udsætterlisten i DMS lige nu. De står primært til udsætning på grund af for lav ydelse. Jeg har ikke en fast grænse for, hvornår udsætterkøer ikke betaler for deres plads. Det afhænger både af, om en anden ko eller kvie står klar til at tage pladsen og ydelsen. Jeg vil sige, at hvis de giver mindre end 30 kg EKM, så står de højt på listen til næste levering til slagteriet. 

Det kan hurtigt gå galt med køerne. Her til morgen fandt vi en af de unge køer, som sad fast i sengebåsen. Vi blev nødt til at fjerne sengebøjlen for at få hende op. Hun var i chok, men heldigvis rejste hun sig op. Hun fik en time alene. Hun så fin ud, så hun kom med igennem malkestalden som den sidste. Hun har fået Dinalgen (smertelindring), da hun formodentlig har været der flere timer over natten. Selvfølgelig holder vi øjne med hende. Hun var virkelig sulten efter malkning. Det er altid et godt tegn!

Faktaboks

FAKTABOKS

Tiina Olsen

  • Driver med sin mand Brunhavegård på Læsø. Blogger til Kvæg Plus
  • 175 holstein-årskøer plus opdræt og opfedning af tyrekalve, der er krydset med Charolais og Blonde d´Aquitaine, plus Holstein-tyre, ialt 450 dyr
  • Ydelse: mål er 11.500 kg EKM pr. år, ligger lidt under lige nu.
  • Løsdriftsstald fra 1999, sengebåse, nye spalter, nye madrasser og kobørster i 2018. Gummimåtter i malkestalden og returgang i 2019.
  • Malkestald, 2 x 12 sildeben
  • 425 hektar agerjord med byg, havre, rug, slætgræs og dertil kommer ca. 200 hektar strandeng

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.