Landmand klar med sensorer og vægte - nyhøstet majs skal måles og vejes

Landmand Niels Martin Krag ved Højer deltager for første gang i nyt projekt i forbindelse med majssnitning. Målet er at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager

Få landmænd gør sig i dag umage med helt præcist at måle deres udbytter på markerne eller registre lagerbeholdningen af grovfoder hjemme i stalden eller i siloen.

Registreringen er ofte foretaget på antagelse og fornemmelse. Det kan være besværligt at registrere samtidig med, at man har enormt travlt. Men havde de et overblik over deres udbytter, kunne landmændene bedre optimere deres bedriftsregnskab og markplaner.

Et nyt projekt hos Seges skal nu være med til at udvikle mere automatiske, mere præcise og valide målinger ude hos den enkelte landmand. Digitaliseringsprojektet har fået navnet Grovfoder 4.0, fortæller Sønderjysk Landboforening.

Har købt brovægt

Landmand Niels Martin Krag fra Daler ved Højer har sagt ja til at deltage.

Han kunne se flere fordele, da planteavlskonsulenten fra SLF - Sønderjysk Landboforening - ringede og spurgte, om han ville være med i det nye grovfoderprojekt:

"Jeg har købt en brovægt, da jeg gerne vil holde lagerstyring og helt præcist vide, hvad vi har liggende på lager, vide hvad produktionen og de enkelte marker har givet og jeg vil gerne kende mit forbrug.

Så da Carsten ringede og fortalte om det nye projekt, så synes jeg da bare, at det var smart og praktisk, at jeg gik med", fortæller Niels Martin Krag.

Netop denne dag er han i gang med majssnitningen. Selv kører han traktoren hjemme på gården, hvor han er med til at pakke majsen i siloen.

Imens kører majssnitteren fra Bredebro Maskinstation på en mark ca. otte kilometer derfra – og seks vogne kører i fast rutefart frem og tilbage mellem gård og mark.

Heldigvis ligger de andre marker væsentlig tættere på. Inden vognene læsser majsen af i siloen, sørger traktorføreren for at køre henover Niels Martins brovægt.

Majsen pakkes i siloen, efter den har været en tur over brovægten.

 

Følger beholdningen fra traktor

 I traktoren kan Niels Martin undervejs sidde og holde øje med beholdningen via sin APP CowConnect.

"På de første godt to timer har vi allerede kørt 326 tons majs, og det ser ud til at give rigtig godt i år. Når vi er færdig i aften kl. 20, vil stakken her nok være over fire meter høj", fortæller Niels Martin Krag.

Han dyrker 90 hektar med majs i år, og regner med et udbytte på 45 tons pr. hektar. Ca 13.000 foderenheder i alt, forklarer han.

Han måtte i gang med majsnitningen ca. 14 dage tidligere i år, end han havde regnet med:

"Jeg fik lavet en tørstofanalyse i sidste uge, og prøverne viste, at der var 31,4 og 31,9 procent tørstof. Da de ca. stiger med 2,0 procent i løbet af en uge, så kunne jeg se, at jeg hellere måtte gå i gang i denne uge. Så prøven var alle pengene værd", siger Niels Martin Krag.

Ugen efter skal Niels Martin og maskinstationen i gang igen. Her skal den anden silo fyldes med majs fra naboens marker, hvorfra Niels Martin køber majs fra ca. 47 hektar jord.

Finsnitteren er udstyret med udbyttemåler.

Optimeret markplan og driftsregnskab

Med brovægtens måling og majssnitterens måling af udbyttet kan Niels Martin helt præcist se, hvad de enkelte marker har givet af udbytter og få et overblik over kvaliteten.

Og hjemme på gården kan Niels Martin styre lagerbeholdningen, da han også har vægt på fodervognen og dermed kan måle hver gang han tager foder til dyrene.

"På sigt bliver det meget lettere at lave status over mine beholdninger, og det vil give et meget mere præcist driftsregnskab", fastslår Niels Martin Krag.

 

 

Faktaboks

Grovfoderprojekt

  • Grovfoder 4.0 projektets formål er at forbedre økonomien i grovfoderproduktionen og samtidig reducere næringsstofoverskuddet i marken.
  • Effektiviteten i grovfoderproduktionen kan have stor betydning for bedriftens økonomi og klimaaftryk.
  • Projektets mål er at udvikle nye digitale værktøjer til at automatisere registreringen af udbytter og kvaliteter og derigennem give landmanden et langt bedre overblik over sin produktion, som input til at korrigere gødningsstrategi, græsmarkers levetid osv.
  • Anvendelse af nye højkvalitets NIR sensorer ses som en af nøglerne til på sigt at kunne producere valide udbyttedata.
  • Med i projektet er Seges, SLF, LandboThy, Vestjysk LBF, LMO, samt virksomheden Sikre Prøver. Fra SLF deltager Bredebro Maskinstation og Rostgård Maskinstation samt fem landmænd i SLF.
  • Projektet kører fra 2019 til 2022.

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.