Landmand: Majsen fik lidt frost - men gav rigtig godt
Majsen blev høstet ad to gange hos Niels Erik Maegaard. Udbyttet landede på 14.000 foderenheder pr. hektar.

"Vi høstede de første 50 hektar majs for knap to uger siden og de sidste 40 hektar i mandags. Det gav overraskende godt, og vi er rigtig godt tilfreds med at høste 14.000 foderenheder i gennemsnit på 90 hektar med varierende jordbonitet«, siger Niels Erik Maegaard.

Han tilføjer, at der var lidt saftafløb fra de 50 hektar, der blev høstet først og lagt ind plansiloerne i laden. Til gengæld blev de sidste 40 hektar høstet under rigtig gode forhold.

»Vi havde lidt frost sidste weekend. Men det får meget begrænset betydning for kvaliteten, da vi fik majsen hjem så kort tid efter«, siger Niels Erik Maegaard.

Han glæder sig samtidig over, at majsen blev hentet hjem uden at lave for mange spor i marken. På et lavt areal ved en mose overlod han dog 0,25 hektar uhøstet majs til vildtet.

På med såmaskinen

»Vi tager femte slæt græs, så snart muligheden byder sig. Det betyder samtidig, at vi kan få sået det sidste vintersæd«, siger Niels Erik Maegaard.

Han tilføjer, at han har planlagt at så 30 hektar rug og 15 hektar vinterhvede efter græs.

Dermed ender han med at have sået i alt 80 hektar rug og 15 hektar vinterhvede i dette efterår.

»Rugen konkurrerer bedre mod ukrudtet, og da jeg fodrer kornet op, er det ikke så afgørende, om kvaliteten er helt i top. Det har jeg god mulighed for at afbalancere med det øvrige foder«, siger Niels Erik Maegaard.

Udfordring her & Nu

  1. Pløjning: Jeg vinterpløjer ikke. Erfaringen er nemlig, at jeg kan opnå en bedre effekt mod bl.a. tidsler ved at pløje til foråret.
  2. Kvier: Jeg har taget de kvier, der ikke er et halvt år, ind på stald. Kvierne, der har afgræsset på Skovsgård Gods og ved en grusgrav et stykke herfra, er hentet hjem, og afgræsser et par marker tæt ved gården. De lukkes ind, hvis der kommer meget regn.

Faktaboks

  • Anita og Niels Erik Maegaard har siden 1998 drevet Toftegaard ved Eskildstrup.
  • Bedriften består af 235 sortbrogede malkekøer plus opdræt samt 309 hektar med majs, rug, hestebønner, vårbyghelsæd, vinterhvede og græs.
  • I 2016 blev markbruget lagt om til økologi. I august 2017 kunne køerne fodres økologisk. I februar 2018 
var bedriften fuldt omlagt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.