Landmand med 300 køer: Ekstra AAT til goldkøerne skal give os mere mælk

Blog fra mælkeproducenten: Fjerde slæt overraskede positivt, og majsudbyttet tegner godt. Men renten sætter udvikling i stå.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Frederik Thalbitzer

Det går egentlig godt. Vi holder dagsydelsen på 37,5 kilo EKM. For tre til fire uger siden, var celletallet lidt oppe, men vi har fået det ned igen på 150.-170.000. Det var et slæt med højt sukkerindhold og en lummer periode, og så har vi ikke brugt så meget salt i foderet i år, som vi har gjort i de foregående år. Det ser man straks, når det bliver lummert, og vi har hævet saltindholdet igen, for vi kan ikke undvære det i varme perioder.

Vi fik fjerde slæt i hus i weekenden. Vi havde regnet med, at det skulle være kviefoder, men med det varme og fugtige vejr, tegnede det rigtig godt, så vi har lavet kofoder med rigtig god fordøjelighed ud af det. 
Sidst i oktober regner vi med et femte slæt, men det bliver så til kvierne. 

Mere tilpas

Det overraskede mig lidt, at fjerde slæt blev så stort, for det havde kun stået 28 dage.

Jeg er en noget mere tilpas landmand, end jeg var i juni. Det bliver ikke et super duper græsår, men vi ender nok ret tæt på et normaludbytte, selv om vi gik glip af anden slæt. Tredje, fjerde og femte overrasker positivt. Det luner for vi har nu to år i træk mistet anden slæt, og måske skal vi vænne os til, at det er sådan.
Majsen ser ud til at overraske positivt, i hvert fald, når vi høster med øjnene. 

Nye udbytteprøver

Men vi høster ikke kun med øjnene. Seges har været her og udtage prøver på en ny måde, så vi ikke kun vurderer høsttidspunkt, men også får et bud på udbyttet. Med 75 centimeter rækkeafstand svarer 1,33 meter række til en kvadratmeter. Og så måler de udbytte på det samt indhold af sukker og stivelse.

Det gælder jo om at få så megen viden som muligt om markerne og dele af markerne, som vi kan, så vi kan indrette vores management efter det. Det hjælper høstprøverne med til at give os. 

Vi bruger først og fremmest prøverne på at se, hvornår der er et høstvindue, og vi regner med at høste sidst i næste uge, altså allersidst i september. På vores tunge jorde skal man bare køre, når man når omkring 1. oktober, hvis man kan, for det kan hurtigt blive et ælte, så vi ikke kan komme ud. Vores høstvindue starter når tørstofprocenten er 30, sukkerindholdet under 10 procent og stivelsesindholdet over 20 procent. 

Jeg regner også med, at der kommer udbyttemålinger på snitteren, så vi kan registrere høsten i de enkelte dele af marken. 

Når stivelsen når over 200 gram per kilo tørstof, starter høstvinduet

Goldkofodring med ekstra AAT

Ellers skal vi i gang med at prøve goldkofodring med ekstra AAT som Seges har fortalt om på det seneste. Ekstra protein og AAT tre uger i close-up perioden kan måske spare protein gennem hele laktationen og øge mælkeydelsen i hele laktationen. Det svære er selvfølgelig at lave blandingen, men vi har lige fået leveret et præmix, så vi bare kan blande med majsensilage og få den rette sammensætning. Det glæder vi os så til at se resultatet af. 

Renten driller

Ellers går det jo godt nok. Der er et rimeligt bytteforhold for mælkeproduktionen lige nu, og det glæder vi os over. Jeg tror, at de fleste har dækket sig rimeligt godt af med foderhandler nu.

Det som truer, er renten. Det er den jeg snakker med kollegerne om. Hvor længe kommer den til at ligge på det høje niveau, vi har nu. Det er renten, der er med til, at pengene hænger knapt så løst, som de har gjort, for vi må se, hvor det peger henad. Vi laver ikke de store investeringer lige nu på den baggrund. 

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 40 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.500 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 50 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 22 år, Magnus 18 år, Laurits 14 år og Agnete 13 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.