Landmand med 300 køer gruer for mælkeprisen

Blog fra mælkeproducenten: Det var voldsomt at høre Arlas forventninger til mælkeprisen på kvægkongressen, mener Niels Holger Nordendahl, som nu ser om foderprisen følger med.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Frederik Thalbitzer

Vi havde næsten vænnet os til forår, men så væltede sneen ned i nat. Jeg tror såmænd kun vi fik 20 centimeter her på Mors, men det er tøsne og bliver hurtigt noget kedeligt blæver. Vi har haft travlt med at rydde det til siden her til morgen, så vi ikke skal ligge og fedte rundt i det omkring bygningerne. 

I sidste uge var vi på kvægkongres. Jeg var der den første dag og driftslederen var der på dag to. Jeg er med i Fjordlands bestyrelse, så jeg var der jo i høj grad for at høre det politiske. Men det var især fint at møde så mange gode kolleger på stedet. Det er meget givende. Jeg var blandt andet inde og høre Arlas bud på mælkeprisen, og det var rigtig trælse udsigter. Vi har ikke forventet, at de meget høje priser ville holde ved. Vi har lavere priser i vores budget, men jeg tror faktisk, at vi skal ind og justere lidt yderligere i det. Jeg er godt klar over, at foderpriserne også er for nedadgående, og i sidste ende er det jo bytteforholdet, der er det vigtigste, men det jeg synes alligevel, at Arlas forventninger er voldsomme. 

Jeg var også inde at høre om lys til goldkøer, for forsøgene er blandt andet lavet hos os. Som jeg også fortalte sidst, ser det ikke rigtig ud til, at der er en effekt af lys på goldkøerne. Endelig var jeg inde at høre et indlæg om ledelse. Det er jo hele tiden relevant på en bedrift som vores. 

Ellers nød jeg muligheden for at netværke. 

Den sidste måned har vi haft 40-45 kælvninger, og bortset fra, at et par ældre køer fik mælkefeber, er det gået rigtig godt. Jeg mener selvfølgelig det handler om den måde vi fodrer goldkøerne med ’far off’ og ’close up’ foder, så de er i rette huld og energiniveau på rette tidspunkt. 

Ellers er vintermånederne gået med at gøre klar. Vi har klippet læbælter og ryddet op i træer. Vi har allerede kørt gylle ud på en tredjedel, men nu er det med vinter og sne gået i stå. Der er dog ikke noget jawværk, vi plejer først at så ved påsketid på vores jorder, så der er tid endnu. 

Det er også tid for åbent hus hos maskinhandlerne, så det får vi også en del tid til at gå med lige nu, men jeg har nu ikke kastet mig ud i de store investeringer. Vi må lige se, hvordan det går med mælke- og foderpriser. 

Det var vist alt for denne gang, næste gang er vi nok godt i gang med forårsarbejdet.

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 40 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.500 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 50 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 22 år, Magnus 18 år, Laurits 14 år og Agnete 13 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.