Landmand: Med vacciner kan jeg måske helt undgå at bruge antibiotika?

Blog fra den økologiske mælkebedrift: Filip Friis har indtil videre haft god succes med at vaccinere kalvene. Måske står køerne også for tur.

Af Filip Friis, fortalt til Peter W. Mogensen

Først på vinteren begyndte vi at vaccinere kalvene mod lungebetændelse. Vi vaccinerer med to typer vacciner og jeg indrømmer gerne, at det tager lidt ekstra tid, når kalvene skal vaccineres fire gange i løbet af deres første levetid.

Men det ser ud til at virke. Vi har ikke behandlet nogle kalve mod lungebetændelse, hvilket vi ellers plejer at gøre ind imellem. Sidste år mistede jeg nogle få kalvene pga. lungebetændelse og nogle andre blev så syge, at de efterfølgende kom på udsætterlisten. Det kan virke lidt kynisk, men for mig er potentialet i en kalv væk, hvis den både har haft diarre og lungebetændelse.

Jeg overvejer, om vi skal begynde at vaccinere køerne. Så vidt jeg er orienteret, så kan man nu vaccinere mod alle typer mastitis og kigger vi til USA, så er der besætninger, som ved hjælp af vaccinerer helt undgår at bruge antibiotika. Det synes jeg er interessant, for vi kommer ikke udenom, at vi skal reducere landbrugets brug af antibiotika. Vi skal selvfølgelig behandle dyr, der bliver syge, men vi skal kigge mere på at forebygge fremfor at behandle.

Bortset fra de nævnte kalve har vi en god sundhed i besætningen. I sidste uge mistede vi en ko. Det var den første i et års tid, så det tog nogle dage at komme over. Det var en ottendekalvsko, som gik ned med mælkefeber i weekenden. Dyrlægen kom fire gange, men det nyttede desværre ikke.

Apropos forebyggelse, så har jeg lige behandlet goldkøerne med pour-on middel mod fluer, så vi undgår fluestik. Det er nemt at gøre og man skal være tidligt ude. Sidste år kom jeg for sent i gang og det gav nogle fluestik. 

afhængig af hjælp

Vandingsmaskinerne står stille. Alle ni har ellers været i gang på det seneste, men 27 mm nedbør på to dage gør, at vi ikke skal vande igen før om tre-fire dage.

Min medhjælper er på barsel og mine forældre er i sommerhus, så jeg har haft rygende travlt med at passe bedriften og vandingsmaskinerne, som helst ikke må stå stille alt for længe. Når jeg får det arbejdspres bliver jeg mindet om, hvor afhængig jeg er af medhjælperne, og det gør, at jeg nok også påskønner deres indsats noget mere, når de er tilbage.

slæt og protein

Det gik fint med at tage første slæt. Udbyttet var ikke ligeså højt som i 2020, men ok det kolde forår taget i betragtning. Jeg kender ikke kvaliteten endnu, men jeg frygter, at sukkerindholdet er til den høje side.

Vi tager andet slæt i denne uge. Det er 23 dage efter første slæt og det korteste slætinterval jeg har været med til. Men hvis kvaliteten og især proteinindholdet er dér, så kan det godt betale sig at køre igen allerede nu.

Køerne får stadig supplerende proteinfoder, men til august kan vi droppe det, når proteinindholdet i græsset stiger. Vi holder aktuelt en ydelse på 34-35 liter pr. ko pr. dag og det giver en fornuftig økonomi, fordi rationen er meget low-cost. Og når proteintilskuddet helt kan undværes, så bliver det blot bedre.

Lægger græs ud i hestebønner

Afgrøderne står generelt godt. Især fordi de er passet med vanding. Lupiner, hestebønner og raps ser flotte ud. Vi har på tredje år lagt kløvergræs ud i hestebønnerne, og det fungerer godt. Det er på råd fra DSV Frø at jeg bruger denne metode.

Kløvergræsset får plads til at vokse, og når vi høster hestebønnerne, står der en fin kløvergræsdyne i bunden af marken. Jeg sætter 30 cm. stub i hestebønnerne, så det gør ikke høsten besværlig, at der er grønmasse på marken.

Jeg har prøvet at høste stænglerne fra hestebønnerne sammen med græsset som et efterslæt. Men kvierne gider ikke æde stænglerne. I år vil jeg derfor pudse arealet af, når hestebønnerne er høstet, så kløvergræsset kan buske sig endnu mere.

Faktaboks

Filip Mark Friis

  • Løgumkloster, blogger til Kvæg Plus i 2020
  • Uddannet jordbundsteknolog fra Vejlby Landbrugsskole
  • Bedriften overtaget pr. januar 2019 i generationsskifte, en fastansat (far) og en elev
  • Økologisk siden 1995, 130 malkekøer plus opdræt
  • Krydsningsracer, Holstein, RDM og Jersey for malkekøer og Holstein og Charolais for kødkvæg
  • To nye malkerobotter, Lely A5, Heatimer
  • Ydelse: Vinter ca. 35-37 liter EKM pr. dag Sommer 32-34 liter EKM pr. dag
  • Løsdriftsstald fra 2005 med Latex-madrasser
  • 500 hektar, fem vandingsmaskiner
  • Markplan til høst 2021: Kløvergræs 100 ha, majs 25 ha, hestebønner 25 ha, raps 30 ha, lupiner 40 ha, fabrikskartofler 10 ha, vårhvede brød 170 ha (sået november), vinterhvede 55 ha, frøgræs 25 ha og 20 ha rødkløver til frø.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.