Landmand: Sådan kan vi gøre de røde bøffer lidt grønnere

Lars Thinggaard lægger stald til test, som kan finde de mindst klimabelastende slagtekalve.

Han vil ikke kaldes en klimafrontløber, men han vil omvendt heller ikke lade stå til.

"Vi bør alle yde lidt for at gøre landbrugets klimapåvirkning mindre, og jeg kan se noget spændende i det her", sagde slagtekalveproducent Lars Thinggaard, da han igår lagde bedrift til et arrangement om klimavenlig kødproduktion.

På en af Lars Thinggaards fire ejendomme syd for Randers er der installeret et anlæg, som kan måle kalvenes foderforbrug samt udledning af methan.

Registreringerne og målingerne sker, når dyrene æder kalvefoder i foderkasser, som er påmonteret øremærkeaflæsning, vægte og særlige sniffere, som måler koncentrationen af methan i udåndingsluften, når kalvene æder.

På sigt skal de mange data, som indhentes hos Lars Thinggaard og fem andre landmænd danne grundlag for en mere intensiv selektion af kødkvægstyre, så det er de mest fodereffektive og mindst methanproducerende kødkvægstyre, som bliver fædre til krydsningskalve.

"Foderforbruget er en betydelig post i produktionen af kød, så for mig giver det god mening at bidrage til at vi finder de bedste tyre, så jeg på sigt skal bruge færre penge på foder for at producere kød", sagde Lars Thinggaard.

Udover målinger af foderforbrug, methan og slagtevægt måles også kødets spisekvalitet i projektet FutureBeefCross, som løber over fire år og inddrager målinger på 12.000 krydsningskalve.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.