Landmand sælger egen mælk - i form af en ispind

Engmark sælger nu på andet år is, de har produceret på eget ismejeri med egen jerseymælk.

Det er dagens hidtil varmeste dag, og det giver pote for Jens-Erik Therkildsen og hans kone Birgit. De må ofte løbe ned efter ekstra forsyninger til deres isbod på Roskilde Dyrskue.

I det daglige arbejder Jens-Erik Therkildsen i stalden på Engmark ved Givskud i Midtjylland. Han startede med en ko og ni hektar for fyrre år siden, i 1976, og efter 16 opkøb af andre landbrug har han nu 300 hektar og 220 jerseykøer.

I dag er  landmanden rykket ud i sommerlandet for at sælge sin is, der udelukkende produceres på mælk fra egen, økologisk bedrift.

"Det startede da min datter og svigersøn var i Frankrig, hvor de så, hvordan der over det hele var lokale mejerier med oste," fortæller Jens Erik Therkildsen.

Datteren er køkkenlederuddannet, og hun og svigersønnen ville gerne hjem til gården. De to i den ældre generation lod sig overtale af den yngre til at satse på, at også danskerne vil sætte pris på lokale kvalitetsfødevarer.

For to år siden startede gårdmejeriet. Planen var i første omgang at starte osteproduktion, men det var for besværligt, så de satsede på ispinde i stedet. Sidste år solgte de for 570.000 kr., og i år forventer de at nå en million kr. i omsætning. Det kostede to mio. kr. at starte mejeriet, men EU's landdistriktsfond spyttede i med 500.000 kr., altså en fjerdel af opstartsinvesteringen.

Fleksibilitet hos Thise

Jens-Erik Therkildsen forklarer, at det er en stor fordel for ham, at han leverer til Thise. De kan selv skalere op og ned - alt efter afsætningsmulighederne. Mejeriinvesteringen afskriver de over 10 år, men udstyret burde sagtens kunne holde i 15 år, fastslår han. Det ser altså fornuftigt ud.

"Vi er heldigvis ikke afhængige af at sælge isen. Vi har selvfølgelig en investering, men ingen ansatte, så vi kan nemt justere produktionen," forklarer landmanden.

Afsætningen kan ofte være en udfordring for landmænd, der vil starte egen fødevareproduktion op. Men det går udmærket, beretter Jens-Erik og Birgit. De sælger også via forskellige butikker, blandt andet Landmad, men deres egen gårdbutik er vigtigst.

"Vi var lidt i tvivl om, om kunderne opdager os, når vi ligger ude på landet. Det gør de!," siger Jens-Erik Therkildsen.

"Folk vil gerne på landet og købe ind, hvis de blot har opdaget, at der er noget godt at hente."

Det hjælper, siger han, at de har et skilt ved Givskud Zoo, hvor de gelejder turisterne i retningen af deres butik, fortæller han.

Solgte kalve til løvefoder

Senest påfund er selv at sælge kød fra egne stude. Tidligere solgte de deres nyfødte hankalve for 250 kr. stykket til Givskud Zoo, så de kunne fodres for løverne. Det var egentlig en god forretning. Men Thise har en politik om, at ingen nyfødte kalve må slås ned, og på Engmark mener de også, at det er mest etisk korrekt at lade dem leve inden slagtning.

Studene får nu et halvt år på blandt andet majs, og så kommer de på engene, som led i naturpleje, og får blot græs inden de slagtes  efter to år. Sidste år solgte de 10 stude i deres gårdbutik.

Planen for gården er også lagt klar. Næste generation indgår i et I/S, og til januar overgiver Jens-Erik og Birgit den resterende ejerandel. Så er generationsskiftet gennemført.

Dejligt at møde kunderne

Og hvad synes landmanden så om at komme ud af stalden og stå ansigt til ansigt med kunderne, mens svigersønnen passer køerne?

"Det synes jeg egentlig er lidt spændende, især når vi får ros for at producere en god is," smiler Jens-Erik Therkildsen.

Her bliver interviewet afbrudt. Birgit kalder på sin mand, for der er udsolgt for flere af isene, og køen er lang. Så han må fylde op.

God is

Og hvordan er isen så? Landbrugsavisen.dk's udsendte journalist købte en rabarberdrøm for 35 kr. Det er nok den dyreste ispind, deres udsendte journalist har købt. Det stiller krav, der heldigvis blev indfriet. Der var en god balance mellem den friske rabarber og sødmen fra sukker og mælk. Det var med til at give isen et autentisk præg, at man kunne se og smage rabarberstykker i isen. Så man fik en rigtig god is - og historie - for de 35 kr.

I øvrigt var der også meget interessante is på programmet, blandt andet æble og friske granskud. Alle isene er særdeles flot præsenteret. Se selv på deres hjemmeside og Facebook-side.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.