Landmand til kollegaer: Husk at nyde snevejret

Blog fra malkebedriften: Tiina Olsen har nydt de seneste ugers vintervejr med talrige skøjte- og gåture.

Af Tiina Olsen, fortalt til Peter W. Mogensen

Jeg er lykkelig! Ja det lyder måske lidt overgearet, men jeg er så glad og begejstret, ja lykkelig for, at vi fik snevejr i Danmark. Snevejr er rigtig vintervejr for mig. Jeg kommer fra Finland og har haft lidt svært ved at acceptere, når de danske vintre har været milde og regnfulde.

Derfor har jeg nydt, at alt har været frossent og dækket af sne. Så sent som natten til onsdag fik vi 15 cm. sne på Læsø, og derfor var der ingen tvivl om, at køerne skulle ud onsdag morgen.

Køerne er glade for at komme ud i snevejret. Glæden stråler ud af dem og som en vigtig bonus får de vasket deres klove i den bløde sne. Det er godt for klovsundheden, mener vi.

husk at holde fri

Vi har en stille tid på gården lige nu, hvor der ikke er mange opgaver udover det daglige staldarbejde. Jeg har forsøgt at udnytte de små pauser til gåture og til at skøjte på isen.

Køer er krævende at passe. De tager meget tid, og derfor er det vigtigt at holde fri og lade op. Og det gør jeg, når jeg får skøjter på.

Før vinteren satte ind gennemgik vi stalden og forsøgte at frostsikre hvor vi kunne. Det virkede, for vi har ikke haft de store udfordringer i den kolde periode. Jo, halvfrossent møg hænger selvfølgelig mere på spalterne, men det kan godt fjernes med Bobman.

Jeg håber, at flere af mine kollegaer vil tage sig tid til at nyde det flotte vejr, imens vi stadig har det.

Forfulgt af uheld

Vi har generelt en meget høj sundhed i besætningen med meget få døde dyr til følge. Men vores gode statistik blev udfordret den anden dag, hvor vi var nødt til at aflive to køer på én dag.

Det var en hård dag at komme igennem.

Den første ko lå på spalterne med store smerter, da vi kom ud til morgenmalkning. Vi ved ikke, hvad der var sket. Måske en anden ko havde sprunget på hende? Men der var intet andet at gøre end at aflive hurtigst muligt.

Senere på dagen, imens vi stadig tænkte på den uheldige ko, fik en anden ko store problemer med hofterne. De så pludselig helt forkerte ud, og koen ville ikke kunne overleve det. Venstre side var sunket og højre side var unaturlig høj, så vi måtte aflive igen.

Det er virkelig træls, når det sker, og vi har kun kunnet konkludere, at der har været tale om uheld.

Store køer i halm

I tidligere blogs har jeg skrevet, at vi er ved at øge antallet af køer. Vi skaber plads til flere køer ved at droppe vores kalveproduktion. De første nykælvere er flyttet ind på dybstrøelsen og i marts kommer der flere, for der har vi 12 kælvekvier, som skal kælve. Hertil kommer en flok køer. Så vi får nok at se til.

Vi prioriterer dybstrøelsen til de meget store køer, som indtil nu har været fysisk pressede i vores sengebåsestald. Jeg anser  max 150 cm. krydshøjde som værende en god ko-højde i vores stald, men nogle køer er meget større. Flere måler 160 til 170 cm. og de får hårafslid på nakken, hvis de skal være i sengebåsene.

Så nu går de på halm og skal ikke tilbage til sengebåsene. Kan de fortsat malke må de blive, ellers udsætter vi dem henad vejen. De er ældre, sunde og højt ydende køer som har kælvet tre til seks gange.

For at øge den generelle ko-komfort får vi i næste uge besøg af en inventarsælger, som skal måle op til nye nakkerør i sengebåsene. Vi kigger efter en løsning, hvor nakkerøret bølger, så køerne får mere plads, når de rejser og lægger sig. Det er en måde til og skabe lidt mere plads i sengebåsen, på en stald fra 1999.

Faktaboks

FAKTABOKS

Tiina Olsen

  • Driver med sin mand Brunhavegård på Læsø. Blogger til Kvæg Plus
  • 175 holstein-årskøer plus opdræt og opfedning af tyrekalve, der er krydset med Charolais og Blonde d´Aquitaine, plus Holstein-tyre, ialt 450 dyr
  • Ydelse: mål er 11.500 kg EKM pr. år, ligger lidt under lige nu.
  • Løsdriftsstald fra 1999, sengebåse, nye spalter, nye madrasser og kobørster i 2018. Gummimåtter i malkestalden og returgang i 2019.
  • Malkestald, 2 x 12 sildeben
  • 425 hektar agerjord med byg, havre, rug, slætgræs og dertil kommer ca. 200 hektar strandeng

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.