Jens Chr. Sørensen, der afgræsser store områder i Nationalpark Thy, har nu købt kvier af den gamle, danske race Jysk Kvæg, hvoraf to er drægtige. Målet er at skabe en kødproduktion fra Nationalpark Thy.
Det skriver LandboThy i en nyhed om projektet på landboforeningens hjemmeside.
"Den gamle danske Jyske Kvægrace har ry for at være en glimrende og effektiv naturplejer og at producere noget godt kød," skriver Helle Sievertsen, projektleder, LandboThy Kvæg, i nyheden.
Kødet vil blive særligt magert og mørkt.
"Umiddelbart vil de fleste slagtere 'rynke på næsen'. Det samme vil en del landmænd, ikke mindst når de modtager afregningen med klassificeringsresultatet fra slagteriet," noterer hun.
Derfor har LandboThy Kvæg i 2014 deltaget i to projekter. Det ene om afsætning af studekød fra Nationalpark Thy og støttet af Fonden for Økologisk Landbrug. Det andet om vurdering af mørhed i oksekød, der er støttet af Bevaringsudvalget.
"I Danmark har vi erfaret, at det er rigtig svært at opnå en rimelig afregningspris på kød, der produceres på naturarealer, ikke mindst når kreaturerne leveres direkte fra græs, og især hvis det er kvæg med malkeracegener. De opnår for lave karakterer for både form og fedme, men en del kødkvægracer og krydsninger mellem malke-og kødkvæg klassificerer også for lavt, ikke mindst på karakteren ”fedme”," skriver Helle Sievertsen.
Forbrugerne efterspørger ikke nødvendigvis fedtkant, men vil gerne have fedtmarmorering i kødet. Udover at marmoreret kød er mere mørt, så beskytter fedtet på en måde også kødet under tilberedningen. Magert kød kan sagtens være mørt, men det er en mørhed, der nemmere kan sættes over styr ved en forkert tilberedning, skriver LandboThy.
LandboThy er gået med i projekterne for at undersøge, om man kan lave en klassificering af kødet, der viser kødets kvalitet over for forbrugerne.
Kommentarer