Landmandspar bygger eget gårdmejeri og dropper Arla
Svensk mælkeproducent og Arla-leverandør ønsker at forarbejde al mælken fra de 45 malkekøer hjemme på gården, og forventer at have et selvbygget gårdmejeri klar om et års tid.

Det svenske landmandspar Maria Stenman og Per Östberg, Strömsnäsgården i Jämtland i Midtsverige,  er på tredje år i færd med noget så usædvanlig som at bygge deres eget gårdmejeri.

Parret har en kød- og mælkeproduktion med tilhørende bed & breakfast, gårdbutik og café, og planen er, at al mælk, inklusiv konsummælk, skal behandles og forarbejdes på gårdmejereiet, når det efter planen står klart om et års tid. Og dermed stopper gården med at være leverandør til Arla.

"Målet med byggeriet er at kunne levere konsummælk til kommunen og forædle forskellige mejeriprodukter, " fortæller Maria Stenman til netavisen Jordbruksaktuellt.

Hun fortæller, at parret gerne vil opnå en højere grad af selvforsyning på gården, og også selv forarbejde råvarerne, som de har stor interesse for. Desuden er målet at få en bedre betaling for produkter solgt fra gården.

Hun pointerer, at hun tror, at trenden med at interessere sig for produktionen af de fødevarer, man indtager, vil fortsætte og blive stærkere. 

Penge fra amtet

Selve byggeriet står parret og familien selv for - bortset fra lidt hjælp fra en elektriker og en rørlægger. Bygningen er allerede ved at tage godt form med et færdigt produktionskøkken og på den ande side af væggen gårdmejeriet med lagerrum, to kølerum, personalerum, teknikrum og indtag til mælken.

Gårdmejeri skal levere luksus-oste til flyselskab Onsdag 15. maj 2019 · 07:01

Gårdmejeriet er støttet med 40 procent fra amtet, mens 60 procent er egenfinansiering.

Maria Stenman og Per Östberg købte Strömsnäsgården for 13 år siden, som dengang havde 20 malkekøer plus opdræt og malkning med malkemaskiner.

Kvægbesætningen består i dag af 100 dyr i løsdrift, hvoraf 45 er malkekøer, primært racerne Jersey og Holstein, men også nogle fjeldkøer og Montbéliarde, som alle malkes med robot. På sigt er overvejelserne at skære antallet af malkekøer ned til 20.

På gården forarbejdes råvarer fra mælke, bær- og kødproduktion, som afsættes via gårdbutik, netværket reko-ring og en hjemmeside.

sbu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.