Af Aase Holmgaard, Økologikonsulent kvæg, Syddansk Kvæg
På baggrund af en meget varm sommer, hvor køerne har været varmestresset over lange perioder, er der også målt nogle historiske lave fedtprocenter – niveauer ned til 3,0.
De samme køer/besætninger har dog ofte kunne fastholde mælkemængden og gode proteinværdier, så det har ikke været muligt at konkludere, at den ekstreme lave fedt er set hos køer, der er mere stresset/presset end andre besætninger.
Virkemidler
Vi kender de godt og langt hen ad vejen får vi også lavet tiltag for at forebygge et voldsomt fald i fedtprocenten og ydelsen generelt.
Fokus på følgende tiltag hjælper til at fastholdelse af fedtprocenten i mælken:
- Rationen optimeres energimæssigt og opkoncentreres, så koen får tilstrækkelig energi.
- Rationens struktur optimeres og krav til drøvtygning øges. Evt. tilsætning af natriumbicarbonat til foderet for at styrke spytsekretion og dermed fastholde en god og stabil pH.
- Øgning af mineraler, specielt i form af ekstra salt, for at sikre, at koen vandoptag holdes og gerne øges for sænkning af kropstemperaturen og bibeholdelse af væskebeholdninger i kroppen.
- Optimering for ekstra magnesium til køer der kommer på græs – tildel på den rigtige side af 3 gram pr. kg TS.
Men er det nok?
Prøv af, hvis fedtpct. er for lav
Magnesium er måske et lidt overset virkemiddel mod lav fedtpct.. Arbejder vi med et for lavt niveau til vores højtydende køer?
Nye forsøg fra USA (kilde: Bach et al., 2018) viser, at køer fodret med 4 gram magnesium pr. kg TS, opnåede en positiv effekt på fedtprocenten – lig den effekt vi ser ved tildeling af natriumbicarbonat – tildelt ca. 160 gram pr. ko pr. dag.
Yderligere viste forsøgene, at køerne havde nemmere ved at opretholde en høj tørstofoptagelse med Mg-tildelingen og dermed bibeholdt højere ydelse.
Tildeling op til 4 gram pr. kg TS er for koen ikke noget problem, og det kan være det der lige booster fedtprocenten og ydelsen.
Virkningen skal kunne ses inden for få uger, og en afprøvningsperiode bør ikke være længere end fire uger. Opnås der ingen virkning, så husk at sænke niveauet igen til 2-3 gram pr. kg TS, så foderomkostningen igen sænkes.
Husk, at virkningen af magnesium fås både i sommer og vinterrationer, og så snart at koen er presset.
Så har dine køer endnu ikke opnået normal fedtpt. efter sommers varme eller synes du generelt, at der er et for lavt fedtprocenten i besætningens mælk, så kan en øget tildeling af magnesiumoxid være den ”hane du skal dreje på”.
Relaterede artikler
Kommentarer