Lelys nye robot skal høste græs til køerne

Ny robot henter selv græs til køerne i marken og kan samtidig tildele flydende gødning, produceret på bedriften med nyt gødningskoncept.

Fodring med frisk græs fra marts til december skal øge mælkeproduktionen og markudbytterne markant og samtidig gøre bedriften merecirkulær. Det er tanken bag Lely Exos, som den hollandske robotspecialist bud på en robot til at høste og udfodre græs døgnet rundt.

Den kører allerede på testfarme i Holland og forventes at blive kommercielt tilgængelig i løbet af få år.
Som en ekstra finesse kan Lely Exos tildele flydende gødning til græsmarken, mens der høstes.

Lelys beregninger viser, at intensiv friskgræsfodring med en kombination af staldfordring og afgræsning kan øge mælkeproduktionen med ca. 3 kg pr. ko. pr. dag i forhold til fodring med græsensilage. Samtidig øges næringstofudnyttelsen med op til 20 procent.

lely Sphere

Gødning adskilles

Den flydende gødning kan allerede fra næste år blive produceret på den enkelte mælkebedrift. Det vil ske med Lely Sphere, som kort fortalt adskiller gyllen i en fast og flydende bestanddel og, opsamler al ammoniak på luftform.

Ud af ’råvarerne’ laves tre gødningstyper, som hver især er rige på enten kvælstof, fosfor eller kali. Disse gødninger kan så tildeles individuelt efter behov. 

Tal fra hollandske testfarme viser, at hver årsko kan producere mellem ti og 20 kg kvælstof, der kan tilbageføres som gødning til marken.

Lely Sphere er i første omgang beregnet til stalde med spaltegulve og vil kunne eftermonteres i eksisterende stalde. Systemet afventer den sidste hollandske dokumentation og myndighedsgodkendelse, men ventes kommercielt klar i efteråret 2021.

App letter avlsarbejdet

Som den tredje og sidste nyhed er Lely nu klar med et særdeles avanceret beslutningsstøtteværktøj, der samler al info om køerne og mælkeproduktionen i én app.

Appen vil også være åben for andre leverandører end Lely af udstyr til bedriften.

Et eksempel på en ny funktionalitet i beslutningsstøttedelen er et kovurderingsværktøj til brug for avlsbeslutninger, hvor køerne scores ud fra sundhed, reproduktion, produktion og roboteffektivitet.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.