Lettere at give gamle stalde nyt liv med slagtekalve

Ny vejledning til anmeldeordning gør det lettere at starte kalveproduktion i eksisterende stalde.

Udskiftning af inventar, opsætning af kalvehytter og etablering af dybstrøelsesarealer er tre eksempler på ændringer, som nu kan foretages via anmeldeordningen, hvis staldfaciliteterne skal bruges til kalveproduktion.

En vejledning, som vil øge produktion af kalve i Danmark, mener Peder Philipp, formand for L&F, Kvæg.

»Vi har en større gruppe, som gerne vil starte kalveproduktion, og denne ændring er en håndsrækning til en kalveproduktionen, som også er styrket med en større koblet præmie. Det tegner rigtig godt for dansk kalveproduktion,« vurderer Peder Philipp.

Nyt liv i gamle kostalde

Vejledningen er tiltænkt de kvægstalde, som af forskellige årsager er taget ud af drift.

Miljøstyrelsen har præciseret en række ændringer, som nu kategoriseres som bagateller, og derfor ikke kræver miljøgodkendelse.

Eksempelvis vil udskiftning af inventar, opfyldning af gyllekanaler med beton og etablering af fast lejeareal i form af udlagte plader eller måtter nu kunne gennemføres efter anmeldeordningen.

Faktaboks

  • Miljøstyrelsen har udsendt ny vejledning med særlig fokus på omlægning af produktion til flere slagtekalve.
  • Kvægbrugets Task Force anbefalede tilbage i maj 2013 et mere smidigt regelsæt, hvor der indføres flere bagatelgrænser. Det skal være nemmere at ombygge bedriften når miljøbelastningen ikke øges.
  • Også i den politiske aftale fra juni 2014 var der særlig fokus på at lette vilkårene, når tomme stalde ombygges til slagtekalveproduktion.
  • Med den nye vejledning er det blevet nemmere at etablere sig som slagtekalveproducent  - f.eks. i tilfælde, hvor en slagtekalveproducent overtager bygningerne fra en tidligere mælkeproducent.
  • Der er for alle skabt mere fleksible rammer når det kommer til renovering af stalde. Det vil f.eks. blive betragtet som en bagatel, hvis gulvhøjden justeres i staldanlægget. Det kræver således kun en anmeldelse, hvis der etableres dybstrøelse i en tidligere bindestald. Det vil også i mange tilfælde blive anset som en bagatel, hvis ydervæggen forsynes med gardiner for at skabe bedre klima i stalden. Det er også muligt at fylde gyllekanalerne med beton uden at der udløses krav om miljøgodkendelse.
  • Miljøstyrelsen understreger i vejledningen, at kommunerne bør udarbejde fleksible anmeldelser således at den enkelte slagtekalveproducent f.eks. kan erstatte slagtetyre med slagtekvier indenfor det tilladte produktionsloft. Det er meget vigtigt at kommunerne tager dette til sig så producenterne ikke skal spilde tid og penge på at anmelde skift i dyretype.

 

  • Vores mål er at opfede og slagte flere kalve i Danmark. Skal det lykkes er det nødvendig med mere fleksible rammebetingelser. Slagtepræmien har medvirket til at eksporten af spædkalve til Holland går ned i øjeblikket. Men der skal også skrues på andre håndtag. Her er den nye vejledning et skridt på vejen.
  • Vi er ikke kommet så langt som vi gerne ville. Men med den nye vejledning er vi nået langt. Vi har haft en god og konstruktiv dialog med Miljøstyrelsen som nu gør livet lidt nemmere for bl.a. slagtekalveproducenterne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.