L&F: Dansk enegang hjælper hverken miljø eller landbrug

Ren luft er et fælles anliggende for alle landene i EU. Derfor er det yderst relevant, at den nye miljø - og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil tage ammoniakreduktion op med EU's miljøkommissær i Bruxelles mandag, mener L&F-viceformand Lars Hvidtfeldt.

Ved at lade Danmark stå alene med et meget højt reduceringsmål, 24 pct. mindre ammoniak i 2020, skaber man ikke en reel forbedring af luftmiljøet, og samtidig skaber man meget ulige konkurrencevilkår landede imellem. Derfor er det glædeligt, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)  tager sagen op ved et EU-møde i Bruxelles mandag, mener Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

"Luftforurening er et fælles internationalt problem, og skal løses gennem fælles internationale løsninger og mål. Det nytter ikke noget, at vi i Danmark reducerer ammoniakudledningen med 24 pct., når de andre lande i EU i gennemsnits kun reducerer med 6 pct. To tredjedele af den luftforurening, der er i Danmark stammer fra udlandet, så dansk enegang på området hjælper ikke noget," siger Lars Hvidtfeldt.

Han påpeger, at dansk landbrug fra 1990 til 2013 har reduceret ammoniakudledningen med 41 pct. For eksempel har Danmark den laveste ammoniakudledning pr. liter produceret mælk i EU.

"Her kan mange af de andre EU lande lære af Danmark. Hvis en række af de tiltag vi har gennemført her i landet, bliver gennemført i de andre EU lande, er vi allerede kommet meget langt," siger Lars Hvidtfeldt.

Han henviser til, at man blandt andet ikke har bredspredt gylle i Danmark siden 2002, men i stedet har nedfældet gyllen. Det har sparet luftmiljøet for en stor ammoniakudledning, samtidig med planterne udnytter næringsstofferne i gyllen bedre. Det kunne andre EU-lande med fordel også gøre.

Det var under den tidligere S-R-SF-regering, at Danmark forpligtede sig til at mindske udledningen af ammoniak fra landbruget med hele 24 pct. i 2020, men den forpligtigelse vil Eva Kjer Hansen nu forsøge at få justeret ned på niveau med de andre lande.

"Når landbruget i Polen for eksempel kun forpligter sig til at nedsætte deres ammoniakudledning med 2 pct., skriger det til himlen, at vi i dansk landbrug skal reducere med 24 pct. Specielt fordi vi i Danmark allerede har fortaget en række miljøforbedrende lufttiltag, som de ikke har i andre EU-lande," siger Lars Hvidtfeldt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.